Gündem Atatürk Havalimanı'nda rötarı bitirecek uygulama

Atatürk Havalimanı'nda rötarı bitirecek uygulama

Paylaş
Atatürk Havalimanı'nda rötarı bitirecek uygulama

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yarından itibaren inişe geçen uçaklar arasındaki mesafe 3 mil yani 5,5 kilometreye indiriliyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yayınlanan ve ülkelerin havacılıkla ilgili detaylı bilgi veren AIP’de (Aeronautical Information Publication – Havacılık Bilgi Yayını) yer alan bilgiye göre, iki uçak arasında uygulanan 5 ila 7,5 millik (9.25 ila 12.95 kilometre) mesafe 3 mil yani 5,5 kilometreye indirilecek. Böylece iki uçak arasındaki mesafe azaltılmasıyla hava trafiği hızlandırılacak. Uygulama ile rötarların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

05 PİSTİ ARTIK KATEGORİ

3A Uzatılarak daha emniyetli hale getirilen 05/23 pisti ise yarından itibaren farklı bir kategoriye alınıyor. 05 tarafındaki yaklaşmalar bundan sonra "CAT 3A" olarak adlandırılan uygulama başlıyor. Böylece uçaklar görüşün 200 metreye düşmesi durumunda bile 50 feet yani 16.5 metreye kadar alçalıp inebilecek.

ILS olarak adlandırılan Aletli İniş Sistemi’nin CAT 3A standartlarına yükseltilmesiyle yoğun sis nedeniyle görüşün düştüğü hava şartlarında iniş daha emniyetli yapılabilecek.

(DHA)