Kültür - Sanat Atatürk kaç yaşında ve neden öldü? Atatürk’ün hastalığı neydi?
Paylaş
Atatürk kaç yaşında ve neden öldü? Atatürk’ün hastalığı neydi?

Atatürk, cumhuriyeti ilan edişinden 15 yıl sonra hayatını kaybetti. 10 Kasım’da gözlerini hiç açılmamak üzere kapattığında ise henüz genç denilebilecek bir yaşta idi. Peki, Atatürk kaç yaşında ve neden öldü? Atatürk’ün hastalığı neydi?

Atatürk’ün kaç yaşında ve neden öldüğüne ilişkin araştırmalar, bir 10 Kasım’da daha pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Milli yas ilan edilen Atatürk’ün vefatının üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen, ilk günkü acı bugün hala yüreklerde hissediliyor. İşte, elleriyle kurduğu cumhuriyeti gençlere emanet ederek aramızdan ayrılan Atatürk’ün hastalığı ve ölümüne ilişkin detaylar…

Haberin Devamı

ATATÜRK KAÇ YAŞINDA VE NEDEN ÖLDÜ?

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında dünyaya gözlerini açtı, doğun günü net olarak bilinmese de 19 Mayıs Ata’nın doğum günü olarak kabul ediliyordu. 10 Kasım 1938 tarihinde Siroz nedeniyle hayata gözlerini yuman Atatürk vefat ettiğinde 57 yaşında idi.

ATATÜRK’ÜN HASTALIĞI NEYDİ?

Mustafa Kemal Atatürk, 1938 başlarında halsizlik ve iştahsızlık hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi.

Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorların bütün itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya hareket etti.

Haberin Devamı

Atatürk'ün sağlık durumunun ciddiyet göstermesi hükûmeti de telaşlandırdı ve Başbakan Celâl Bayar, Avrupa'dan iki hekim getirilmesini önerdi. Atatürk o günlerdeki Hatay Sorunu yüzünden hastalığının dışarıda duyulmasının iyi olmayacağını düşündüğünü belirterek bunu reddetti ancak Türk doktorların kapsamlı bir muayene yapmasını kabul etti. 6 Mart 1938 günü beş doktor Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptılar ve siroz hastalığı teşhisini yinelediler.

Atatürk'ün kesinlikle alkol almaması gerektiğini söyleyerek yoğun çalışma temposunu da biraz düşürmesini istediler. Atatürk bu önerilere olumlu yanıt verdi. Bu muayeneden bir süre sonra Başbakan Celâl Bayar'ın tavsiyesi üzerine Paris Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Noel Fiessinger Ankara'ya davet edildi. Noel Fiessinger Atatürk'ü muayene etti ve diğer doktorların teşhis ve tavsiyeleriyle örtüşen bir tanı-tedavi ortaya koydu. İlk teşhisten sonra Fissinger Atatürk'e "Efendim, büyük savaşlar kazanmış olabilirsiniz ancak bu olayda vaka sizsiniz ve ben de sizin komutanınızım, lütfen bu hususu unutmayınız" telkininde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Fransız doktorun sözleri, tavsiyeleri ve tavırlarından memnun kalan Atatürk doktorun tavsiyelerini ciddi şekilde uyguladı.

Zaman geçtikçe, hastalık giderek ilerliyordu ve Atatürk'ün karnında su toplanmıştı. Ekim ayında yeniden su alma işlemi yapıldı. İşlemin ardından 16 Ekim 1938 günü öğleden sonra Atatürk ağır bir komaya girdi. Hükûmet, ulusu Atatürk'ün sağlık durumundan haberdar etmek amacıyla 17 Ekim 1938'den itibaren Anadolu Ajansı aracılığı ile resmi tebliğler yayınlamaya başladı. Atatürk girdiği komadan 21 Ekim günü çıktı.

Çok istemesine rağmen sağlık durumu elvermediği için 29 Ekim 1938 günü Ankara'da cumhuriyetin on beşinci yıldönümü kutlamalarına katılamadı. Bayram nedeniyle Ankara'da düzenlenen törenlerde Türk Ordusu'na hitaben yazdığı bayram konuşmasını Başbakan Celâl Bayar okudu. 29 Ekim akşamı Ankara'dan dönen Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Dolmabahçe Sarayı önünden geçerken sevgi gösterilerinde bulundular. Atatürk'ün TBMM beşinci dönem dördüncü yasama yılını açış konuşmasını da 1 Kasım 1938'de Başbakan Celâl Bayar okudu.

Haberin Devamı

9 Kasım günü ve gecesi bu ağır koma devam etti. Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda vefat etti.