Dünya Atina camisiz devam...

Atina camisiz devam...

Paylaş
Atina camisiz devam...

Yunanistan'ın başkenti, 'Avrupa'da camisi bulunmayan tek başkent' olmaya devam edecek

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Votanikos bölgesinde eski bir yapının Müslümanlara ibadet yerine dönüştürülmesi ile ilgili parlamentoya sunulan yasal düzenlemenin aşırı sağ LAOS partisinin itirazları üzerine geri çekildiği bildirildi.

Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yorgos Papakostantinu, "enerji konusuyla ilgili bir yasa tasarısı çerçevesinde parlamentoya getirilerek dün tartışılmaya başlanılan düzenlemenin, Çevre Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde bir dizi konu içermesi ve Çevre Bakanı Nikos Sifunakis’in bu konulara cevap vermek üzere parlamentoda bulunmaması nedeniyle geri çekildiğini" açıkladı.

Atina Haber Ajansı ANA, konuya ilişkin haberinde, camiyle ilgili yasal düzenlemenin enerji yasasından çıkarılmasını "bir iyi niyet hareketi" olarak değerlendiren Papakostantinu’nun, söz konusu yasayı perşembe günü "kaçak yapıların düzenlenmesi ve turistik yapılar"la ilgili başka bir yasa tasarısı çerçevesinde yeniden parlamentoya sunmak niyetinde olduğunu duyurdu.

Ajans haberinde, dün parlamentoda tartışılmaya başlanılan camiyle ilgili yasal düzenlemeye itiraz eden LAOS milletvekillerinin, "hükümetin bu konuda anlamsız bir şekilde aceleci davrandığını öne sürerek, yasal düzenlemenin geri çekilmesini istediklerini" belirtti.

Yunan basınında daha önce çıkan haberlerde, Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ilgili diğer bakanlıklar tarafından da onaylanarak parlamentoya getirilen yasal düzenlemede, Votanikos bölgesindeki Elaiona semtinde eski bir deniz üssü kompleksine ait binanın restore edilerek ibadet için Atina’da yaşayan Müslümanlara tahsis edilmesinin öngörüldüğü bildirilmişti.

Haberlerde, ibadet yerine dönüştürülmesi planlanan yaklaşık 500 kişi kapasiteli binada minare bulunmayacağı, çalışmaların tamamlanmasının ardından ibadet yerinin 5 Yunanlı devlet memuru ile 2 Müslümandan oluşan bir heyet tarafından yönetileceği, imamın da Eğitim Bakanlığı tarafından atanacağı belirtilmişti.

NAMAZLAR BODRUM KATLARINDA KILINIYOR

Yunanistan’da 13 yıldır başkent Atina ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı konusu tartışılıyor.

Haberin Devamı

Parlamentonun karar alması ve kilisenin desteklemesine rağmen şu ana kadar bu konuda ilerleme kaydedilmedi. Yunan başkentinde çoğu Afgan, Iraklı ve Pakistanlı 200 bin civarında Müslüman yaşıyor.

Müslümanlar dini ibadetlerini apartmanların bodrum katlarında ya da depolarda yerine getiriyorlar. Bayram namazlarını ise Atina’da kendilerine tahsis edilen meydanlarda kılıyorlar.