Ekonomi ATM fişleri de paralı oldu!

ATM fişleri de paralı oldu!

Paylaş
ATM fişleri de paralı oldu!

ATM fişleri de paralı oldu!

Hürriyet gazetesi yazarı Erkan Çelebi bugünkü köşesinde, bankaların, işlem sayısı yılda 1 milyar adede ulaşan ATM'lerdeki bilgilendirme fişleri için de makbuz bedeli almaya başladığını yazdı. İşte Çelebi'nin yazısından bir bölüm:

"Her 100 nakit para çekim işleminden 90'ının, her 100 para yatırma işleminden de 60'ının ATM cihazları üzerinden gerçekleştiği Türkiye'de, bu cihazlardan gerçekleştirilen işlemlerin belgelenmesinde kullanılan makbuzlar, bankalar için yeni bir gelir kapısı oldu.

İşlem sayısının yılda 1 milyara ulaştığı ATM cihazlarından alınan makbuz fişleri için artık bankalara makbuz bedeli olarak 25 kuruş ile 1 lira arasında ücret ödeniyor.

Sayıları 28 bine yaklaşan ATM'lerde para çekme, bakiye sorgulama, hesap hareketlerini izleme, kredi kartı ekstre bilgilerine ulaşma, kredi borcu ödeme planlarını görüntüleme, havale, EFT gibi para transferinde bulunma, yatırım fonu alım/satımı yapma gibi işlemlerin bilgi fişi için ücret talep eden bankalar arasında Akbank, Vakıfbank, Garanti, TEB-Fortis ve HSBC bulunuyor.

ATM makbuzlarına 1 TL ile en fazla ücret talep eden Vakıfbank olurken, bunu 70 kuruş ile Garanti Bankası ve HSBC takip ediyor. TEB ve Fortis'in hesaplara yansıttığı makbuz bedeli ise 50 kuruş düzeyinde bulunuyor. Bu bankalar arasında en az kesintiyi ise 25 kuruş ile Akbank gerçekleştiriyor. Kuveyt Türk, Halkbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Denizbank, Finansbank, Albaraka Türk, Şekerbank gibi bir çok banka ise ATM bilgilendirme fişleri için henüz makbuz bedeli istemiyor.

ATM makbuz bedellerini müşteri hesaplarına yansıtan bankalar, buna gerekçe olarak da gereksiz yere kâğıt tüketimini önlemek istemelerini gösteriyor.

Oysa, bankalarla ilgili yapılan şikâyetlerin önemli bölümünü ATM'lerden gerçekleştirilen işlemler oluşturuyor. Bu nedenle yaptığı işlemlerde sorun yaşamak istemeyen tüketiciler de ATM işlemlerini belgelemek için makbuz alma yoluna gidiyor."

Haberin Devamı