Dünya Auschwitz'ten kurtuldu, anmada öldü

Auschwitz'ten kurtuldu, anmada öldü

Paylaş
Auschwitz'ten kurtuldu, anmada öldü

Nazi kampı Auschwitz'ten kendi ifadesiyle 'şansının yaver gitmesi' sonucu kurtulan 91 yaşındaki Smolen, kampın kurtarılışının yıldönümünde hayatını kaybetti

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin toplama kampı Auschwitz'ten kurtulan Kazimierz Smolen, kampın kurtarılışının 67. yıldönümünde hayata veda etti.

Auschwitz-Birkenau Müzesi yetkilileri, 91 yaşındaki Smolen'in Polonya'nın güneyindeki Oswiecim kentinde bir hastanede öldüğünü açıkladı. Toplama kampının kurtuluş yıldönümü için Oswiecim'e gelenler, Smolen için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

35 YIL MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI

Auschwitz-Birkenau, 1945'te Sovyet askerleri tarafından kurtarıldıktan iki yıl sonra müzeye dönüştürülmüş ve Smolen, 1955-1990 yılları arasında müzenin müdürü olarak görev yapmıştı.

"ŞANSIM YAVER GİTTİ"

19 Nisan 1920'de Polonya'nın güneyindeki Chorzow Stary kentinde dünyaya gelen Smolen, Nazilere karşı direnişe katılmış ve 1941 yılında tutuklanarak Auschwitz'e gönderilmişti.

Smolen, Auschwitz'ten sağlıklı bedeni ve şansının yaver gitmesi sonucu kurtulduğunu açıklamıştı. BM, 2005 yılında Auschwitz'in kurtarıldığı 27 Ocak'ı Holokost-Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etmişti.

Haberin Devamı