Dünya AVM vahşetiyle ilgili yeni iddia

AVM vahşetiyle ilgili yeni iddia

Paylaş
AVM vahşetiyle ilgili yeni iddia

Kenya'da 67 kişinin ölümüyle sonuçlanan Westgate AVM saldırısını planlayan ve baskında yer alan 4 silahlı terörist arasında sivilleri acımasızca öldüren El Şebab militanının Norveç'te yaşayan Somali asıllı Hassan Abdi Dhuhulov olduğu iddia edildi

23 yaşındaki Somali doğumlu zanlının ailesiyle birlikte 1999 yılında göçmen olarak Norveç’e geldiği ve Oslo’nun 120 km güneyindeki Larvik şehrine yerleştiği öğrenildi.

Bir vatandaşının baskında yer aldığını öğrenen Norveç’in gizli servisi PST’nin soruşturma yapmak üzere bir ekibini geçen hafta Nairobi’ye gönderdiği kaydedildi. BBC newsnight programında yayınlanan habere göre en son ailesini yazın telefonla arayan Hassan Abdi Dhuhulov’un son konuşmasında sorunları olduğunu söyleyerek, 2009 yılında Somali’ye gitmek için terk ettiği Norveç’e geri dönmek istediğini ailesine bildirdiğine dikkat çekildi.

Larvik’e bir televizyon ekibini gönderen BBC, Norveçli zanlının eski komşuları ve tanıdıkları ile konuşurken onlara AVM’de baskın sırasında çekilen kapalı devre görüntülerini gösterdi. Hassan Abdi Dhuhulov’u çocukluğundan tanıyan eski komşusu Morten Henricksen, “Oldukça radikal görüşlü biriydi. Norveç’teki hayatını sevmedi. Babası onun için endişeliydi” diye onu tarif ederken görüntülerde gördüğü 4 saldırgandan siyah gömlek veya ceketli olanı Dhuhulov‘a benzetti.

Kenya’da soruşturmayı yürütenler, Norveçli zanlının saldırganlardan biri olduğunu teyit etmediler.

Olaydan iki gün sonra kaçarken havaalanında tutuklanan 12 kişilik listede Norveçli zanlının adı yok. Tutuklanmadığına göre büyük bir olasılıkla Hassan Abdi Dhululov, baskın sırasında Kenyalı güvenlik güçleri tarafından öldürülen 3 teröristten biri.

Baskın sırasında Kenyalı polisler ile askerler yanlışlıkla AVM’ye girer girmez birbirlerine terörist sanıp ateş açtıkları için bir çok şey gizli tutuluyor. Terör tecrübesi olmayan Kenyalılar, dünyada alay konusu olmaktan çekiniyorlar

Yayınlanan görüntülerde 4 silahlı saldırgan sivilleri rastgele insafsızca öldürüyor.

DHA

Haberin Devamı