Ekonomi AVM'cilerden hükümete uyarı

AVM'cilerden hükümete uyarı

Paylaş
AVM'cilerden hükümete uyarı

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı, hafta sonu kapatılmalarının sektörden 81 bin kişinin çıkarılması anlamına geleceğini söyledi

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı'na eleştirilerini dile getirdi.

"PERAKENDE SEKTÖRÜ ÜLKENİN BAROMETRESİDİR"

Toplantıda konuşma yapan AMPD Başkanı Mehmet Nane, perakende sektörünün direkt 450 bin, dolaylı olarak 1 milyon 350 bin, toplam 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağladığına dikkat çekti. Nane, "Perakende sektörü ülkenin barometresidir" dedi.

2009 yılında 28 alışveriş merkezi açıldığında yapılan yatırım miktarının 2.5 - 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Nane, "Sektörün doğrudan yabancı sermayeye katkısı yadsınamaz durumdadır" dedi.

Türkiye genelinde 236 AVM bulunduğu ifade eden Nane, önümüzdeki dönemde açılması düşünülen 68 alışveriş merkeziyle 7 milyar dolar yatırım yapılmış olacağını kaydederek, "Sektörümüz devletin doğal vergi dairesidir " diye konuştu.

"YASA TASARISI AVM KURMAYI ZORLAŞTIRIYOR"

Yasa tasarısıyla alışveriş merkezi kurmanın zorlaştığına dikkat çeken Nane, 10 mağazanın üstüne çıkan bir mağazalar zincirinin 11. mağazasını açarken ek yükümlülüklere ve yaptırımlara maruz kalacağını kaydetti.

AVM'lerin pazar günleri kapatılmasının yüzde 18'lik bir iş kaybına yol açacağını söyleyen Nane, bunun da 81 bin işçinin çıkarılması anlamına geldiğini belirtti. Nane, "Elbette düzenleme yapılmalıdır ancak elbirliğiyle ve tüm paydaşlar çalışarak ve ortak çözümler üretilmelidir" dedi.

Nane, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonları (TESK)'na da gönderme yaparak, "Bu konunun TESK tarafından kaşınması süreci, önümüzdeki dönem TESK'teki seçimden dolayıdır. Düşündükleri alacakları oydur " dedi.

Pınar ÇITAK KOYGUN-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL (DHA)

Haberin Devamı