Gündem Avrasya vaşağı en çok Antalya'da

Avrasya vaşağı en çok Antalya'da

Paylaş
Avrasya vaşağı en çok Antalya'da

Dünya üzerinde en çok vaşak, Antalya Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda yaşıyor

Antalya’nın Elmalı ve Kaş ilçeleri sınırındaki Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı’nda, Batur Avgan tarafından yapılan fotokapan çalışmasında, dünyanın en yoğun Avrasya vaşağı popülasyonunun Antalya’da olduğu ortaya çıktı. Bölgedeki 17 vaşağın 320 kilometrekarelik alanda yaşadığı belirlendi.

Haberin Devamı

Biyoloji eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ve İsviçre’nin Bern Üniversitesi’nde yapan Batur Avgan, yaklaşık 8 ay süren Avrasya vaşağı popülasyonuna ilişkin çalışmasını tamamladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne (DKMP) bağlı Av-Yaban Hayatı Dairesi’nin teknik desteği ile Ağustos 2010 ile Mart 2011 tarihleri arasında üç aşama halinde yürütülen fotokapan çalışmaları sonunda, dünyada bugüne kadar tespit edilen en yoğun Avrasya vaşağı popülasyonunun Antalya’da bulunduğu belirlendi.

Bey Dağları’ndaki Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı’nda yapılan fotokapan çalışmasında, 17 vaşağın 320 kilometrekarelik bir alanda yaşadığı ortaya çıktı. Buradan yapılan hesaplamada da 100 kilometrekaredeki vaşak yoğunluğunun 5.3 olduğu saptandı. Bugüne kadar yapılan vaşak çalışmalarında kaydedilen en yüksek yoğunluk ise 3.1 oranıyla 1990’lı yıllarda Polonya’da yapılan bir çalışmada kaydedildi.

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ EN GEÇERLİ YÖNTEM

Çığlıkara Tabiat Koruma Alanı’nda yapılan fotokapan çalışmasında günümüzde dünyada en geçerli ve güvenilir kabul edilen ’yakala- tekrar yakala’ istatistik yöntemi kullanıldığını belirten Batur Avgan, vaşakların postlarındaki beneklerin şekli ve dağılımının her bireyde farklı olduğunu söyledi.

’Yakala- tekrar yakala’ yönteminin de bu farklılıklara bakarak vaşak bireylerin sayılmasına dayandığını kaydeden Avgan, şunları söyledi: "Orman yollarındaki noktalara karşılıklı yerleştirilen iki fotokapan o noktadan geçen vaşakların sağ ve sol taraflarının aynı anda fotoğraflarını çekiyor. Fakat bu tip çalışmalarda birçok vaşağın fotoğrafı çekilse de bir popülasyondaki bazı bireylerin fotokapanlara yakalanmadığı biliniyor. Bu nedenle de yakala-tekrar yakala’ istatistik yöntemi sayesinde kapanlara yakalanmayan bu bireylerin sayısı hesaplanıyor. Çığlıkara’da yapılan çalışmada 15 farklı bireyin fotoğrafı çekildi ama istatistikler sonunda alanda aslında 17 bireyin yaşadığı ortaya çıktı."

Çalışma sırasında vaşakların temel besininin yabani tavşan olduğu da belirlendi. Batur Avgan, yabani tavşanların sayısının birkaç yılda bir azalıp çoğalarak dalgalandığını ve bunu da vaşak popülasyonlarının sayısına paralellik gösterdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

YABAN HAYATI VARLIĞIMIZ ÇOK ZENGİN

Özellikle Toros Dağları’nda ve Kuzeydoğu Anadolu’da yaban hayatına ilişkin çalışmaların yoğun olduğunu anlatan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Av-Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Cemal Akcan, bu çalışmaların yaban hayatındaki zenginliğimizi kamuoyuna sunmak, özellikle de üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin katılımını sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.

Yaban hayatı açısından ülkemizin çok zengin olduğunu belirten Akcan, vaşak popülasyonuna ilişkin Çığlıkara Tbiatı Koruma Alanı’nda çıkan sonuçların dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ve bu tip çalışmalarla bu zenginliğimize ilişkin farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteği ile Düzlerçamı’nda karakulak ve Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı’nda da vaşak çalışmalarını yürüten Batur Avgan, bu çalışmaları önümüzdeki yıllarda Toros Dağları ile Kuzeydoğu Anadolu’da da yapacak.

Haberin Devamı