Dünya Avrupa Birliği ülkelerine giriş için 'aşı pasaportu' şartı gelebilir

Avrupa Birliği ülkelerine giriş için 'aşı pasaportu' şartı gelebilir

Paylaş
Avrupa Birliği ülkelerine giriş için 'aşı pasaportu' şartı gelebilir

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Avrupa Komisyonu Başkanı'na yazdığı bir mektupta, AB ülkelerinde seyahatleri hızlandırmak için bir aşı pasaportu veya sertifikası standardının uygulanması gerektiğini söyledi.

Salı günü gönderilen mektupta Miçotakis, Ursula von der Leyen'e "Aşılanmış kişiler seyahat etmekte özgür olmalıdır" diye yazdı.

Haberin Devamı

"Bir aşı pasaportunun/sertifikasının tüm üye devletlerde kabul edilebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda acilen ortak bir anlayış benimsenmelidir" diyen Miçotakis "kişinin başarıyla aşılandığını kanıtlayacak standart bir sertifika" çağrısında bulundu.

Telegraph'ın haberine göre bu tür pasaport veya sertifikaların uygulanması mahremiyet endişelerini artırırken, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi Başkanı Gloria Guevara, aşı yapılmayan yolculara ayrımcılık yapılmaması gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte Ekim ayında Estonya, Dünya Sağlık Örgütü ile aşılanan kişilere yönelik dijital bir aşılama sertifikası geliştirmek için bir anlaşma imzaladı.

Danimarka Sağlık Bakanlığı ise geçen hafta aşı olan kişiler için bir "aşı pasaportu" hazırladığını duyurdu. Avrupa Birliği'ndeki anlaşma gerçekleşirse, AB'den ayrılan İngiltere bu sertifika kapsamının dışında kalacak.

Haberin Devamı