Ekonomi Avrupa fakir diyemeyecek

Avrupa fakir diyemeyecek

Paylaş
Avrupa fakir diyemeyecek

Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin Avrupa ortalamasının yüzde 46'sı olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bu 2002'de üçte birden küçüktü. Birkaç yıl içinde aynı seviyelere gelecek. AB bizi fakir diye dışlayamayacak” dedi

Genişlemeye devam etmeli

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, genişlemeyi durdurması durumunda Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin, dünya ekonomisi içinde ağırlığının gittikçe azalacağını, genişlemeye devam etmesi durumunda ise dünyadaki etkinliğini, küresel rolünü koruyacağını söyledi. Babacan, “Türkiye’yi içine alan AB, dünya meselelerine, dış politikaya çok daha dengeli ve meşruiyet zemini çok daha güçlü bakan bir AB olacak” dedi.

Türkiye yük olmayacak

Babacan, “2009 verilerine göre kişi başına milli gelirimiz, AB ortalamasının yüzde 46’sı. 2002’de üçte birinden düşüktü. Bu farkı çok hızlı kapatacağız” diye konuştu. Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde en önemli argümanlardan birinin, “Türkiye fakir, AB’ye yük olacak” şeklinde olduğunu söyleyen Babacan, bugünkü tabloya bakıldığında Türkiye’nin yük olmayacağının görüldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Etkin ülkelerden biri olacağız

Babacan, AB’nin genişlemeden sorumlu önceki komiseri Olli Rehn’in, “İleride Avrupa’daki ülkelerde emekli maaşları, Türk mühendislerinin ödedikleri primle karşılanacak” sözünü anımsattı. Ekonomik farklılığın bundan sonra karşılarına çıkmayacağını belirten Babacan, “Karşımıza çıkacak en önemli konu, üye olduğumuz gün, oy hakkı olarak kararlarda en etkin 2-3 ülkeden biri olmak olacak” dedi.

Durursa birliğin ağırlığı azalır

Babacan, “AB genişlemeyi durdurursa, dünya ekonomisi içindeki ağırlığı gittikçe azalacak. Asya’nın, Amerika’nın, Güney Amerika’nın, Türkiye’nin büyümesine bakın, bir de AB’ye bakın. AB durduğu yerde küçülecek bir birlik olacak. AB’nin siyasi etkinliği, yavaş yavaş azalabilecek. Oysa genişleyen, Türkiye’yi alan bir AB, dünyadaki etkinliğini artıran temsil gücü daha yüksek bir AB olacak” diye konuştu.