Ekonomi Avrupa, Yunan bankalarına desteğe devam edecek

Avrupa, Yunan bankalarına desteğe devam edecek

Paylaş
Avrupa, Yunan bankalarına desteğe devam edecek

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına verdiği Acil Likidite Desteği'ni mevcut seviyede devam ettireceğini açıkladı

Borç krizindeki Yunan bankaları, ECB'den gelen bu yardımla ayakta duruyor.

Acil likidite desteği Yunan bankalarının günlük fonlama ihtiyacını karşılamak adına kullandığı bir kanal.

Bu desteğin kesilmesi halinde Yunan bankalarının yeterli nakit kaynağının kalmaması ve müşteri taleplerini karşılayamaması riski bulunuyor.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, "Euro bölgesi üyesi olarak, ülkenin finansal istikrarı için gerekli tüm önlemleri alacaklarını" açıkladı.

Ekonomi uzmanları ECB'nin yardımı devam edecek olsa da yardım miktarının artmamasının Yunanistan'ı bankalardan çekilebilecek olan nakit miktarını kısıtlama yoluna sokabileceğini belirtiyor.

Hükümet bu tarz kısıtlamalara gitmekten kaçınıyordu.

Geçtiğimiz haftalarda, nakit sıkıntısı yaşanmasından korkan Yunanlar, bankalardaki paralarını çekmek için uzun kuyruklar oluşturmuştu.

'Destek devam etmeli'

Yunanistan parlamentosu pazar sabaha karşı, ülkeye yeni mali yardıma koşul olarak sunulan yeni kurtarma paketini referanduma sunma kararı almış, bu da ECB'nin Yunan bankalarına desteğini kesebileceği söylentilerine neden olmuştu.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği Acil Likidite Desteği'ni kesebileceği söylentileri üzerine, desteğe son verilmemesi gerektiğini belirtti.

Europe 1 radyosuna konuşan Valls, "ECB bağımsız ancak sorumluluklarını yerine getireceğinden eminim. Yunanistan'a desteğe son verebileceğini düşünmüyorum" dedi.

5 Temmuz'da halk, Euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin, ülkeye yeniden nakit aşısını sağlamaları karşılığında Yunanistan'dan istedikleri kemer sıkma önlemlerini oylayacak.

Yunanistan'ın bu kararı Avrupa'da şaşkınlıkla karşılandı.

Yunanistan hükümeti, koşullarını "küçük düşürücü" bulduğu kurtarma paketine karşı çıkıyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, yaklaşık 13 saat süren oturumda "Kreditörler bizden kurtarma paketini kabul etmemizi değil, siyasi onurumuzu terk etmemizi istedi" dedi.

Başbakan Tsipras halkın kurtarma paketini reddedeceğine inandığını da belirtti.

Tsipras, kreditörleri 'gururlu ve mücadele içindeki halkına şantaj yapmakla' suçlamıştı.

Yunanistan 30 Haziran’da IMF’ye 1.6 milyar euroluk borcunu ödemek zorunda.

Euro bölgesi maliye bakanları dün, Yunanistan'ın 30 Haziran'da ödemesi gereken borcu için bir aylık ek süre talebini reddetmişti.

Borcunu ödeyemezse Yunanistan'ın Euro'yu terk edebileceği ve ülkenin temerrüde düşebileceği belirtiliyor.
Bu haberi paylaş Paylaşma

BBC Türkçe

Haberin Devamı