Ekonomi Avrupa'da 'Yunanistan' tedirginliği

Avrupa'da 'Yunanistan' tedirginliği

Paylaş
Avrupa'da 'Yunanistan' tedirginliği

Yunanistan'ın geçen hafta Avro Bölgesi zirvesinde uzlaşma sağlanan 130 milyar avroluk son kurtarma paketini referanduma götürme kararı Avrupa'yı şok etti. Borsalar çakıldı, AB liderleri tepkili...

Yunanistan Kalkınma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, AB zirvesinde Yunanistan’a mali yardım paketi ile ilgili alınan kararın halkın onayına sunulacağı referandumdan olumsuz bir sonuç çıkması durumunda hükümetin istifa ederek erken seçime gidileceğini söyledi.

Hrisohoidis, katıldığı özel bir televizyon programında, Başbakan Yorgo Papandreu’nun böyle bir karar almasında, Brüksel’de Yunan ekonomisiyle ilgili alınan nihai kararların muhalefet partilerinin tamamı tarafından tepkiyle karşılanması ve 28 Ekim "ohi günü" kutlamalarında yaşananların etkili olduğunu belirtti.

Ortaya çıkan tepkilerden sonra böyle bir karar alınmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Hrisohoidis, bu kararın uzun bir süreden beri "kayıtsız kalmakla suçlanan hükümetin bir kararı olduğunu" söyledi.

Hrisohoidis, halkoylamasının ne zaman yapılacağı ve halka ne sorulacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Bu arada, Yunan basınında çıkan haber ve yorumlarda, Papandreu’nun halkoylaması kararının, "ülkede istenmeyen gelişmelerin bir başlangıcı olabilecek yüksek risk içeren bir seçim olduğu" değerlendirilmesinde bulunuldu.

Papandreu’nun bu kararının AB Zirvesi’nde varılan anlaşmayı da tehlikeye soktuğu ifade edilen haberlerde, bunun aslında bir erken seçimin habercisi olduğu yorumunda bulunuldu.

-"Halkoylaması kararı Avrupa’da şaşkınlıkla karşılandı"-

Diğer yandan Yunan medyası, Papandreu’nun halkoylaması kararının Avrupa’da da şaşkınlıkla karşılandığını duyurdu.
Papandreu’nun böyle bir karar alacağından Almanya ve Fransa’nın bilgisi olmadığı belirtilen haberlerde, kararın özellikle Almanya’da "bıkkınlık ve
öfkeyle karşılandığı" bildirildi.

SARKOZY, BAKANLARINI ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

DÜNYA BANKASI BAŞKANI: 'HAYIR' KARMAŞA YARATIR

AVRUPA'DA PİYASALAR ALLAK BULLAK

İMKB SERT DÜŞTÜ, DOLAR 1,80 LİRAYA DAYANDI

FITCH'TEN REFERANDUM UYARISI

-Güven oylaması Cuma günü yapılacak

Bu arada, hükümetle ilgili güven oylamasının 4 Kasım’da yapılacağı bildirildi.
Parlamentoda bugün başlatılan ve Cuma günü gece yarısına kadar sürecek güven oylamasıyla ilgili tartışmaların ardından oylamaya geçileceği belirtildi.

Sarkozy, Merkel’i arayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i arayarak, Yunanistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile varılan yardım anlaşmasını referanduma taşıma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin öğleden sonra Almanya Başbakanı Merkel’i telefonla arayarak, Yunanistan hükümetinin geçen hafta AB ile yaptığı yardım anlaşmasını referanduma taşıma kararına yönelik fikir alışverişinde bulunacağı belirtildi.

Yunanistan’ın referandum kararı, ağır bir borç kriziyle mücadele eden ülkeyi kurtarmak konusunda varılan uzlaşmanın üzerinden yalnızca bir hafta geçmesinin ve iki gün sonra başlayacak G20 Liderler zirvesinden önce olması piyasalarda Yunanistan’ın temerrüte düşebileceği ve Avro Bölgesi’nin borç krizinin derinleşebileceğine ilişkin endişelere neden oldu.

Avrupa Komisyonu: Referandum kararı bildirilmedi

Avrupa Komisyonu, Yunan hükümetinin, Avrupa Birliği (AB) ile varılan yardım anlaşmasına ilişkin referandum kararının kendilerine resmi olarak bildirilmediğini belirtti.

Komisyondan yapılan açıklamada, Yunanistan hükümetinin geçen hafta AB ile varılan 130 milyar avro değerindeki yardım anlaşmasına ilişkin referanduma gitme kararı konusunda kendilerini resmi olarak bilgilendirmediği bildirerek, komisyonun konuya ilişkin Yunanistan başbakanından bir mektup alıncaya kadar tepki beklenmemesi gerektiği vurgulandı.

Avro Bölgesi liderleri geçen hafta düzenlenen zirvede, ağır borç yüküyle mücadele eden Yunanistan’a 130 milyar avro değerinde yardım kararı almıştı.
Liderler ayrıca, elinde yüksek miktarda Yunan tahvili bulunduran özel bankaları, söz konusu tahvillerinin değerini yüzde 50 kırpmaya (saç tıraşı) ikna etmişti.

Yunanistan’ın 350 milyar avro civarındaki kamu borcunu en az 100 milyar avro düşürerek büyük ölçüde sürdürülebilir hale getiren hamle bankalara pahalıya patlarken liderlerin finans sektörüne yaptığı "ya hiç, ya yüzde 50" tehdidi işe yaramıştı.

Avro Bölgesi liderleri Yunanistan’ı tekrar kurtarırken sırada bekleyen İtalya ve İspanya gibi ülkelere destek için 440 milyar avroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kaynaklarını da 1 trilyon avro düzeyine çıkarma kararı almıştı.

Belçika Başbakanı: "Papandreu zirvede böyle konuşmuyordu"

Yunanistan’ın geçen hafta Avro Bölgesi zirvesinde uzlaşma sağlanan 130 milyar avroluk son kurtarma paketini referanduma götürme kararı piyasalar kadar Avrupalı ortaklarını da şok etti.

Belçika Başbakanı Yves Leterme, "(Yunanistan Başbakanı George) Papandreu büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu konunun tamamıyla Yunanistan’ın iç meselesi olmadığını unutmamalıyız" dedi. Leterme, Atina yönetimini ikili oynamakla suçlayarak "Papandreu geçen hafta zirvede referandum hakkında hiçbirşey söylemedi. Ne öncesinde ne zirve sırasında ne sonrasında böyle konuşuyordu" ifadesini kullandı. Leterme, Yunanistan’dan referandum kararının, dünyanın güven aradığı bir dönemde belirsizlik yarattığını dile getirdi. Yunanistan’ın sürpriz çıkışı üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, telefonla durum değerlendirmesi yapma kararı alırken İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Avro Bölgesi’nin zirvede ortaya çıkan kurtarma paketine bağlı kalması çağrısında bulundu. 26 Ekim gecesi toplanan Avro Bölgesi liderleri, bankaların ellerindeki Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 50 kırpılması konusunda uzlaşmıştı.

Devamı 2. sayfada...

Berlusconi: "Yunanistan’ınki belirsizliği tetikleyen beklenmedik bir seçimdir"

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Yunanistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile varılan yardım anlaşmasını referanduma götürme kararına ilişkin, "Yunanistan’ınki belirsizliği tetikleyen beklenmedik bir seçimdir" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin başbakanlık resmi internet sitesinden yapılan açıklamasında, krize ilişkin herhangi bir şüpheye yer
olmadığının altı çizilerek, Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik krizin, Berlusconi ve kurmayları Başbakan Yardımcısı Gianni Letta, Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti tarafından yakından takip edildiği belirtildi. Berlusconi’nin, Avrupalı mevkidaşları ve diğer ilgililerle sürekli iletişim halinde olduğu ifade edildi.

Yunanistan’ın geçen haftaki AB zirvesinde alınan kararları halk oylamasına götürme kararının piyasaları olumsuz etkileyeceğine ve kararın
Fransa’nın Cannes kentinde yapılacak G-20 zirvesi öncesi gelmesine dikkati çeken Başbakan Berlusconi, referandum kararını, "Yunanistan’ınki belirsizliği tetikleyen beklenmedik bir seçimdir" sözleriyle değerlendirdi.

Bu arada, İtalya’nın eski Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin bugün başkanlık koltuğuna oturduğu Avrupa Merkez Bankası’nın da piyasaları rahatlatmak üzere İtalyan tahvilleri aldığı belirtiliyor.

Yunanistan’ın kararı, Milano Borsası’nda yüzde 7’lik bir düşüşe neden oldu.

2

Haberin Devamı