Pazar Postası Avrupalı Aslan
Paylaş
Avrupalı Aslan

UEFA Kupası ile UEFA Süper Kupası'nı müzesine götürmeyi başaran Galatasaray, Türkiye'nin Avrupa'daki gururu olmaya devam ediyor. Avrupa'da başarılı olmayı alışkanlık haline getiren Galatasaray, salı gecesi Alman panzeri Schalke 04'ü eleyerek Şampiyonlar Ligi'nde Avrupa'nın en iyi 8 takımı arasına girmeyi başardı...

CEM KERPİÇÇİLER

Haberin Devamı

cem.kerpicciler@posta.com.tr

Yurt dışında kükrüyor

Galatasaray, bu güne kadar Avrupa’da boy gösterdiği 245 maçta 94 galibiyet ve 87 yenilgi aldı. Avrupa kupalarındaki başarıları nedeniyle ‘Avrupa Fatihi’ lakabıyla anılan Galatasaray, 17 Mayıs 2000’de Danimarka’nın başkenti Kopenhag şehrinde Türk spor tarihine unutulması imkansız bir imza atmıştı. UEFA Kupası’nda sırasıyla Bologna, Borussia Dortmund, Real Mallorca ve Leeds United’ı eleyen Galatasaray’ın finaldeki rakibi Arsenal olmuştu. Finalde 120 dakika berabere tamamlanınca kupayı kaldıracak takım penaltı atışlarıyla belirlendi.

Müthiş finalde Galatasaray Ergün Penbe, Hakan Şükür, Ümit Davala ve Popescu’nun golleri ile rakibine 4-1 üstünlük sağlamış ve kupayı Türkiye’ye getirmeyi başarmıştı. Kaptan Bülent Korkmaz omzu çıkmasına rağmen sahada kalmış ve arkadaşlarını yalnız bırakmayı reddetmişti. Brezilyalı kaleci Taffarel kurtardığı penaltılarla, başarıyı getiren kahramanların başında geliyordu. Avrupa’da Türkiye’yi zaferlere alıştıran Galatasaray, 25 Ağustos 2000’de ise Süper Kupa mücadelesinde Monaco’da İspanya devi Real Madrid’i 2-1 yenerek bir başka büyük başarıya daha imza atıyordu.

Haberin Devamı

Hem UEFA hem de UEFA Süper Kupası’nı 2000 yılında müzesini götürmeyi başaran Galatasaray’da ne zaman işler yolunda gitmese “Nerede 2000 ruhu?” yorumları yapılmaya başlanıyordu. “2000 ruhu” geldi mi bilmem ama Galatasaray beş gün önce Schalke 04’ü kendi evinde 3-2 yenip eleyerek Şampiyonlar Ligi’nde Avrupa’nın en iyi 8 takımı arasına girmeyi başarıyordu. İşte bu müthiş performans tarihi de göz önüne alındığında Galataray’a neden ‘Avrupa Fatihi’ deniyor sorusuna verilen en güzel yanıttı.

Cim Bom zoru sever!

Galatasaray sezona başlarken Şampiyonlar Ligi’ndeki hedefini gruptan çıkmak olarak belirlemişti. Sarı kırmızılılar grupta ilk üç maç sonunda sadece 1 puan toplamıştı. Cim Bom Rumen ekibi Cluj’u deplasmanda 3-1, son maçta Portekiz temsilcisi Braga’yı evinde 2-1 mağlup ederek Şampiyonlar Ligi’nde son 16’ya kalan takımlar arasına adını yazdırmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Türk Telekom Arena’daki maçta Schalke 04 karşısında alınan 1-1’lik skor can sıksa da Galatasaray final karşılaşmalarında gösterdiği müthiş performans ve kazandığı zaferlerle tarihe adını altın harflerle yazdırmıştı. Galatasaray salı gecesi nefes kesen mücadelede Alman panzerini 3-2 mağlup ederek müthiş bir zafere imza attı. Şampiyonlar Ligi’nde ikinci kez adını 8 takım arasına yazdıran Cim Bom, Türk futbolunun göğsüne bir madalya daha takıyordu.

Almanya’da harika öykü

2000’de UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası’nı kazanan ve 2000-2011 sezonunda da Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynayan Galatasaray Schalke 04 zaferiyle Avrupa karnesine müthiş bir başarı daha ekliyordu. Maçın ardından oyuncularını kutlayan ve başarının mimarı olan Fatih Terim, “90 dakikalar bir sürü hikayeden oluşur” diyordu.

Bu hikayenin en çarpıcı noktalarından biri de 7 topu direklerden geri dönen Hamit Altıntop’un 30 metreden Schalke 04 kalesine yolladığı füzenin direğe çarparak ağlarla buluşmasıydı. Galatasaray’ı zaferden zafere taşıyan Burak Yılmaz da büyük bir başarıya imza atıp Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı 8. maçında 8. golüne imza atarak öykünün en önemli karakterlerinden biri olmayı hak ediyordu.

Haberin Devamı

Real Madrid ile kapışacak

Galatasaray’ın çeyrek finaldeki rakibi Şampiyonlar Ligi’nin en başarılı takımlarından Real Madrid oldu. İspanyol Real Madrid bu kupada 17. kez mücadele ediyor. Jose Mourinho’nun öğrencileri bu kupayı dana önce 9 kez müzelerine götürmeyi başardı. İspanyollar 2002’den bu yana Şampiyonlar Ligi’ni kazanamıyor. Galatasaray, Real Madrid ile oynadığı 3 maçın 2’sinde sahadan galip ayrılmayı başardı. Cim Bom, bu maçları evinde 2-1 ve 3-2’lik skorlarla kazandı.

Rakip tanımıyor

Galatasaray, Avrupa kupalarında elde ettiği derecelerle Türk takımları arasında rakip tanımıyor. Bu sezon çeyrek finale çıktığı ‘Devler Ligi’nde daha önce 1 kez yarı final, 3 kez de çeyrek finalde oynadı. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası döneminde 1 kez yarı final ve 2 kez de çeyrek final oynayan sarı-kırmızılılar, UEFA Şampiyonlar Ligi döneminde ise bu sezon öncesi 1 kez çeyrek finale çıkmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Kim unutabilir Neuchatel Xamax’ı?

Türk futbol tarihinin unutulmaz maçlarından birini 9 Kasım 1998’de şimdi yerinde yeller esen Ali Sami Yen stadında oynadı Galatasaray. İsviçre’de oynanan ilk maçta 3-0 yenik ayrılmıştı Galatasaray sahadan. Teknik direktör Mustafa Denizli yönetiminde sahaya çıkan sarı kırmızılılar Uğur Tütüneker’in 2, Tanju Çolak’ın 3 golüyle rakibini 5-0 elemeyi başarmıştı. Galatasaray o sezon yarı finalde Monaco’yu da kupanın dışına itmiş ve Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynamıştı.

(17.03.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)