Hayvanlar - Çevre Avustralya hükümeti yangınların ardından 'acil müdahale' gerektiren 113 yerli hayvan türü listeledi
Paylaş
Avustralya hükümeti yangınların ardından 'acil müdahale' gerektiren 113 yerli hayvan türü listeledi

Avustralya hükümeti, orman yangınlarının habitatlarını harap ettikten sonra yaşamlarına devam etmek için 'acil müdahale' gereken 113 canlı türü olduğunu bildirdi. Listede koalalar ve ornitorenklerin yanı sıra bazı kuşlar, memeliler, sürüngenler, kurbağalar ve balıklar da var. Eylül ayında başlayan yangınlarda 27 milyon dönümden fazla arazi tahrip oldu ve en az 1 milyar hayvanın öldüğü düşünülüyor.

Avustralya'daki hükümeti, eylül ayında başlayan orman yangınları nedeniyle 113 canlı türü için 'acil müdahale' gerektiğini açıkladı. Avustralya'nın Tarım, Su ve Çevre Departmanı, 13 kuş, 19 memeli, 20 sürüngen, 17 kurbağa, 5 omurgasız, 22 kerevit ve 17 balık türünü listeledi. Uzmanlar, listedeki hayvanların nüfusunun en az yüzde 30'unun yok olduğunu belirtiyor. Koalalar da bu oranın içinde yer alıyor. Avustralya'da eylül ayından bu yana 27 milyon dönüm arazi yandığı ve 1 milyardan fazla canlının öldüğü tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Avustralya hükümetinden şu açıklama yapıldı:

Yangınlar alışılmadık derecede geniş bir alanı kapladı ve birçok yer yüksek yoğunlukta yanıyor. Bazı türlerin yangınlardan önce tehdit altında olduğu kabul edildi ve yangınlar nedeniyle yok olma riskleri arttı.

Listelenen hayvan türlerinden biri de koalalar. Aralık ayında Avustralya çevre bakanı Yeni Güney Galler sahillerindeki koalaların yüzde 30'unun orman yangınlarında öldüğünü söyledi. Hükümet ayrıca Avustralya'ya özgü başka bir hayvan türü olan ornitorenklerin de tehdit altında olduğunu ilan etti. Hükümetin yayınladığı liste bitkileri içermiyor.

Avustralya'daki yangınlar devam ediyor.