Gündem Ay denizanaları istila etti!

Ay denizanaları istila etti!

Paylaş
Ay denizanaları istila etti!

İzmir Körfezi'nde Pasaport Vapur İskelesi ile Konak arasında, 'ay denizanası' istilası görüldü.

Sahilde yürüyen İzmirliler, denizin üzerini kaplayan denizanalarını görünce şaşırıyor. Herkes neden bu kadar çok olduklarını ve niçin kıyıya vurduklarını merak ediyor. Körfez'deki denizanası istilasının sebebini, artan hava sıcaklığından dolayı deniz suyunun ısınmasına bağlayan uzmanlar, şu bilgiyi verdi:

ZEHİRLİ ANCAK KALICI BİR HASAR VERMİYOR


"Denizlerimizin hemen hepsinde görülen bu deniz anasının aurelia aurita (ay denizanası) olduğu biliniyor. İnsan vücuduna temas etmesi halinde iğne batması hissi veriyor daha sonra ise kaşıntı yapıyor. Zehirli olduğu bilinen ay denizanası kalıcı ve ciddi bir hasara neden olmuyor. Kısa süre içinde zehrin etkisi geçiyor. Deniz suyunun yeniden soğumaya başlaması ile birlikte ise patlayarak körfezin dibine gömülüyor." Balık çeşitliliğinin ve miktarının azalmasının da deniz analarının kontrolsüzce yayılmasına sebep olduğu belirtildi.



TÜRKİYE'DE EN SIK GÖRÜLEN TÜR


Ay denizanası Türkiye’de en sık görülen zehirli omurgasız deniz canlısı olarak biliniyor. Büyüklükleri genellikle 25-30 santim arasında değişirken 50 santim olanları da bulunuyor. Şemsiye şeklinde olan deniz analarının yanlarından saçaklar halinde ’tentakül’ denen dokunaçlar, alt tarafından yakıcı kollar sarkıyor. Sayısız dokunaç, koku alma hücreleri ve denge sağlayıcı organları bulunuyor. Ay denizanası saydam görünüme sahip olurken, kirli beyaz ve mavi beyaz olanları da bulunuyor. Ay denizanasının tepesinde dört farklı yöne bakan beyaz çizgiler yer alıyor. Sınırlı hareket yeteneğine sahip olan ay denizanaları akıntıya uyum sağlıyor. Ana besinlerini planktonlar, balık yumurtaları ve küçük organizmalar oluşturur. Üreme dönemlerinde üreme organları mor-menekşe rengini alıyor.

Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)