Bakım Ayak bakımının püf noktaları

Ayak bakımının püf noktaları

Paylaş
Ayak bakımının püf noktaları

Bizi bütün gün taşıyan, ayakkabıların içinde sıkışıp kalan ayaklarımızın sağlığı ve bakımı oldukça önemli. Peki ayak bakımımızı yaparken nelere dikkat etmeli, çok sık karşılaşılan nasır problemi için ne gibi önlemler almalıyız? İşte cevapları...

Nasır, derinin kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma basınç veya sürtünmenin olduğu yerde oluşur. Özellikle sert derili, sivri burunlu, dar ve yüksek ökçeli ayakkabılar nasıra yol açar. Peki, nasırdan korunmak için ayak sağlığımıza nasıl dikkat etmeliyiz?

Haberin Devamı

UYGUN AYAKKABI ÇOK ÖNEMLİ

Nasırda en uygun tedavi, uygun ayakkabı giymektir. Nasır oluştuğunda ise önce derinin ilaçla yumuşatılıp daha sonra “ponza taşı” diye tabir edilen ayak taşıyla törpülenmesi uygun olur. Bu tedavinin ardından yine ayağa sıkıntı veren ayakkabılar giyilmeye devam ederse nasırın tekrar oluşacağının unutulmaması gerekir.

AYAK SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

* Sıcak günlerde ayaklarınızı gün boyu ayakkabılara kapatmayın. Çünkü sıcak ve ter nedeniyle ayakkabının içi bakteriler için ideal ortam oluşturur. Her fırsatta ayaklarınızı havalandırın ve deri bantlı sandaletleri tercih edin, sentetik olmayan, ama teri emen doğal malzemelerden yapılmış çoraplar giyin.

* Yüksek ince topuklu ayakkabılardan kaçının. Bu tür ayakkabılar uzun süre giyildiğinde dengede durmak için bedeni öne eğilmeye zorlar. Topuklu ayakkabılar ise mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de en fazla 5 santimetreyi geçmemeli.

Haberin Devamı

* Ayakkabılarınız sivri burunlu olursa parmaklarınız uca doğru toplanarak üst üste binecektir. Bu da zamanla parmakların doğal duruşunu etkiler.

* Yaz süresince yüzme havuzları mantar enfeksiyonu açısından ayaklar için sakıncalı olabilir. Yüzme havuzları seçerken dikkatli olunmalıdır.

* Ayaklarınızı pudralamak için talk pudrası yerine özel pudraları ve terlemeyi önleyici spreylerini tercih edin.

* Ayakta oluşan deri ülserlerinin oluşumunda en çok rastlanan sebeplerden biri yeni ayakkabı giyiminden kaynaklanıyor. Yeni ayakkabınızı ayaklarınızın en şiş halindeyken öğleyin satın alın.