Siyaset Ayaydın: Hükümet hep aynı kazların tüyünü yoluyor
Paylaş
Ayaydın: Hükümet hep aynı kazların tüyünü yoluyor

CHP'li Ayaydın, "Hükümet, kümese girme gafletinde bulunan hep aynı kazların tüylerini yolma alışkanlığında vazgeçip, vergi tabanını genişletmeye çalışsa iyi edecektir" dedi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının tümü üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Haberin Devamı

Görüşmelerde ilk sözü alan CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa atıf yaparak, "Bu kanuna neden uyulmuyor, madem uymayacaksanız bu kanunu neden çıkardınız, eğer Hükümet kanuna uymazsa, vatandaştan kanuna uymasını nasıl bekleyecek?" diye konuştu.

Bütçe Çağrısı ve Rehberinin 13 Ekimde yayımlandığını, bütçe tasarısının ise TBMM Başkanlığına 17 Ekimde sunulduğunu anımsatan Ayaydın, "Demek kamu kurum ve kuruluşları, tüm çalışmalarını 4 gün gibi olağanüstü kısa bir sürede tamamlamış, Maliye Bakanlığına göndermiştir. Bakanlık da aynı 4 gün içinde bütçe kanun tasarısını hazırlayarak, Başbakanlığa göndermiştir. Böylesi hız dünyada sadece bizim Maliye Bakanlığı bürokrasisinde bulunuyor. Anlaşılan, Maliye Bakanlığı, bütçeyi Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunundan tamamen bağımsız, öngörülerini dikkate almadan hazırlamıştır" dedi.

Haberin Devamı

Ayaydın, Orta Vadeli Program’ın gerçekliklerle ilgisinin bulunmadığını öne sürerek, "Bütçe, Orta Vadeli Programa göre hazırlandığına göre, madem bu program geç yapılıyor, bari gerçekçi yapsanız da buna değse" diye konuştu.

ÖTV hasılatının, dahilde alınan KDV hasılatından fazla olduğunu, bunun vergi mantığına ve teorisine ters düştüğünü savunan Ayaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dahi, bizim vergi sistemimizin, AKP’nin 9 yıllık iktidarı döneminde ne denli bozulduğunun bir göstergesidir. Dolaylı vergilere bu denli yüklenmek, başarısızlığın ve kolaycılığın göstergesidir. AKP Hükümeti, kümese girme gafletinde bulunan hep aynı kazların tüylerini yolmaya devam etme alışkanlığından vazgeçip, kayıt dışılıkla kararlılıkla mücadele ederek, vergi tabanını genişletmeye çalışsa iyi edecektir. Acilen vergi sisteminin reforme edilmesi gerekiyor. Vergi Konseyi, bakan tarafından pasifize edilmiştir. Acaba neden Bakan’ın teveccühüne mazhar olamadı?"

-"Derin, yapısal kriz"-

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşaoğlu da sözlerine, "Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesini kınadığını" söyleyerek başladı.
Orta Vadeli Programın, Orta Vadeli Mali Programın gecikmesinin nedenini anlayamadığını ifade eden Kuşoğlu, bütçenin kurallarına uyulması gerektiğini belirtti. Kuşoğlu, "Bunlar neden zamanında çıkmıyor, aksamalar oluyor, 2006’dan beri yasalaştığı halde yerine getirilmiyor?" diye sordu.
Kuşoğlu, çok derin, yapısal bir kriz yaşandığını, bunun, yapısal sonuçlarının olacağını, olmaya da başladığını öne sürdü. Kuşoğlu, Maliye Bakanlığından başlayarak, yönetim anlayışının, yapısal kriz doğrultusunda değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Tasarruf oranlarının çok düşük olduğunu ifade eden Kuşoğlu, cari açığın ilacının, tasarrufların artması olduğu görüşünü savundu.
Kuşoğlu, mükellef sayısında uzun süreden beri artış görülmediğini ifade ederek, bunun nedenini sordu. Kuşoğlu, vergi affının, "moda olmaya" başladığını, bunu doğru bulmadığını belirterek, uzun dönemde sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

-"Türk milletinin has başkanlığı"-

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal de "Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptalinin", kendisini şaşırttığını ifade ederek, birlik ve beraberlik gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

"Alacağınız ne tür tedbirler varsa, birlik içinde yapalım, dışardan destek alacağız diye uğraşmayın. 9 yıldır çözüm olmadığını gördünüz" diye seslenen Günal, "Hükümetin, çözümün, BOP eş başkanlığından değil, Türk milletinin has başkanlığından, has başbakanlığından geçtiğini düşünmesi lazım" dedi.

Günal, güncellemelerin, yeniden değerlendirmelerin ÜFE’ye göre, memur zammının ise TÜFE’ye göre yapıldığını anımsatarak, "Üretici fiyatları, tüketici fiyatlarına birden yansımaz, sektörüne göre belli süre sonra yansır. Burada garabet var. 12 aylık ortalamaya bakıyorum, nedense üretici fiyatlarındaki artış, tüketici fiyatlarına yansımıyor. Yüzde 10,2’den güncelleme yapıyorsunuz, bizim maaşlara yüzde 4-5’ten güncelleme oluyor. Gelin o zaman memurun maaşını ya ÜFE’ye göre yapalım ya da güncellemeleri TÜFE’ye göre yapalım ki vatandaşı tufaya düşürmeyelim. ÜFE, TÜFE derken, tufaya geliyoruz" diye konuştu.

Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Haberin Devamı