Dünya Ayda 2800 euro kazanabilen Almanya'da kalacak

Ayda 2800 euro kazanabilen Almanya'da kalacak

Paylaş
Ayda 2800 euro kazanabilen Almanya'da kalacak

Almanya'da 1 Ağustos'tan itibaren yeni yasa ve uygulamalar hayata geçiyor. Organ nakil merkezleri özel bir komisyon tarafından mercek altına alınırken, yılda en az 33 bin 500 Euro (ayda 2800 euro) gelirli bir iş bulan kalifiye göçmenler, Almanya'ya gidebilecek

Almanya’da 1 Ağustos tarihinden itibaren organ nakli, sanal satış sözleşmeleri, TIR’lar için otoyol vinyeti ve iş arayan yabancılar ile ilgili yeni yasalar hayata geçiyor. Yeni yasa ve uygulamalar özetle şöyle:

KALİFİYE GÖÇMEN

Almanya’daki kalifiye eleman açığını kapatmak için yarından itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama ile ülkeye gelecek nitelikli göçmenlerin asgari gelir sınırı düşürülüyor. Avrupa Birliği üyelerinin dışındaki bir ülkeden gelecek olan kalifiye göçmenler, yılda 44 bin 800 euro gelir getirecek bir iş bulmaları halinde, Almanya’ya yerleşebilecekler. Hatta, mühendislik gibi kalifiye açığı had safhada olan meslek ve branşlarda iş bulan göçmenler, 35 bin euro kazanç elde etmeleri halinde bile Almanya’da oturma ve çalışma izni alabilecekler.

Şimdiye kadar geçerli olan uygulama göre ise kalifiye göçmenlerin oturma izni alabilmeleri için çalışacakları işte yılda en az 66 bin euro gelir elde etmeleri gerekiyordu. Blue Card (Mavi Kart) ile Almanya’ya gelecek olan kalifiye göçmenlere, sınırlı süreli oturma izni veriliyor. Üç yıllık ikametten sonra çalışmaya devam eden göçmenler süresiz yerleşme izni (Niederlassungserlaubnis) alabiliyorlar. Almancayı iyi öğrenen göçmenlere, iki yılda yerleşme izni veriliyor. Bu uygulamayla getirilen en büyük yenilik, yüksek okul mezunu olan göçmenler, kendilerine yetecek kadar paraları olmaları halinde, iş bulmak amacıyla da altı aylığına Almanya’ya gelebilecekler. Alman üniversitelerinde okuyan yabancı öğrencilere de, mezun olduktan sonra iş bulmak için 12 ay yerine 18 ay süre tanınacak.

ORGAN NAKLİ

Geçen haftalarda Göttingen kentinde organ nakli konusunda ortaya çıkan skandalın tekrarlanmaması için özel bir inceleme komisyonu kuruldu. Alman Tabipler Birliği bünyesinde oluşturulan İnceleme Komisyonu, organ nakil merkezleri ile organ naklinin gerçekleştirildiği hastaneleri mercek altına alacak ve Organ Nakil Yasası’nı ihlal edenleri ilgili eyalet merciine şikayet edecek. Bu yasa yasaya göre ayrıca organ nakli yapan hastaneler, bir Organ Nakil Danışmanı atayacak. Donörler, organının nakil edildiği kişinin üye olduğu sağlık sigortasından, sağlık tedavilerinin, organ naklinin öncesi ve sonrasındaki bakım ve rehabilitasyon hizmetleri ile yol ve hastalık paralarının karşılanmasını talep edebilecekler. Organ naklinden sonra donör çalışamayacak duruma düşmesi halinde, ilgili sağlık sigortası, gelir kaybını tanzim etmek zorunda olacak. Ayrıca donör sağlık sorunlarıyla karşılaşması halinde doğrudan yasal Kaza Sigortası devreye girecek.

Öldükten sonra organlarını bağışlamak isteyenlerin tespiti amacıyla halk arasında yapılması planlanan yoklamaya kasım başında start verilecek.

OTOYOL VİNYETİ

Yarından itibaren ağır vasıtalar için, sadece otoyollar için değil, geniş olan karayollarında vinyet ödenecek. Federal Ulaştırma Bakanlığı, Almanya genelinde yürürlüğe girecek bu uygulamayla, yaklaşık bin kilometrelik karayolu güzergahlarında alınacak vinyet ile yılda 100 milyon euroluk ek gelir elde etmeyi hedefliyor. Hali hazırda 13 bin kilometre uzunluğundaki otoyolların kullanımı için 12 tonun üzerindeki ağır vasıtalardan kilometre başına 17 sent ücret alınıyor. Eyaletler Meclisi geçen mayıs ayında, karayollarını da vinyet kapsamına alınmasının önünü açmıştı.

SANAL TUZAKLAR

İnternetten para karşılığında ürün veya hizmet satın alanların gizli masraflardan korunması için yeni bir uygulama yürürlüğe giriyor. Buna göre, internette alışveriş yapacak kişilerin, satın alma işleminden önce, gizli ve çoğu kez cebi yakan masraflar konusunda kendilerini uyaran bir butonu tıklamaları gerecek. Müşteri, “ücretlidir” (zahlungspflichtig bestellen) ibareli butonun tıklamazsa, söz konusu sanal sipariş hukuki olarak geçersiz sayılacak.

Yeni uygulama kapsamında, internette ürün satmak isteyenler, ürünün fiyatı, gönderme masrafı ve asgari abonelik süresi konularında bilgi vermek zorunda olacaklar. Geçmiş dönemde internet üzerinden alışveriş yapan binlerce kişi, istemedikleri halde veya farkında olmadan, satın aldıkları ürünle bağlantılı olarak bir abonelik de satın alarak dolandırılmıştı.

BASINA KORUMA

Yarından itibaren gazetecilere, koruma zırhı geliyor. Bundan böyle, gazeteciler kendilerine gönderilen bilgi ve dokümanları açıkladıkları için gizlilik ilkesini ihlal suçuna iştirak etmekten töhmet altında kalmayacaklar. Yayınlanan gizli bilgi ve belgelere ancak, söz konusu gazetecinin gerçekten suç ortağı olması halinde el konulabilecek.

Bu yasal düzenleme, Federal Anayasa Mahkemesi’nin “Cicero” davasında verilen karara dayanıyor. Bilindiği gibi Cicero isimli dergiye 2005 yılında düzenlenen polis baskını, Federal Anayasa Mahkemesi tarafından yasalara aykırı olarak tanımlanmıştı. Bu karara göre, resmi dairelerden bilgi sızdıran köstebekleri bulmak amacıyla yapılan baskınlar ve el koyma işlemleri anayasaya aykırı olarak kabul ediliyor. Federal Asayiş Dairesi’ne ait gizli belgelere dayanarak haber yaptığı için Cicero dergisine baskın düzenlenmişti.

Haberin Devamı

Hürriyet