Pazar Postası 'Ayhan Sicimoğlu'na çok özeniyorum'
Paylaş
'Ayhan Sicimoğlu'na çok özeniyorum'

Çikolata sektörünün en yenilikçi firması olma iddiasıyla 1989'da Gaziantep'te Çoban Ailesi tarafından temelleri atılan Şölen, fark yaratan ürünleriyle sektörünün sadece Türkiye'deki değil, dünyadaki en önemli oyunculardan biri oldu...

Kurumsal yapıya çok önem veren şirketin yönetiminde 5 kardeş yer alıyor. Elif Çoban İcra Kurulu Başkanı (CEO), yönetimdeki tek kadın o. Şölen'in dünyaya açılmasında etkin olmuş bir isim. Şimdi iç pazar için aynı enerjisini kullanıyor. Çoban, büyük sükse yapan Biscolata ve Ozmo gibi markaların yenilikçi anlayışla doğduğunu söylüyor. “Gece yatarken bile yeni bir ürün rüyamıza girebilir” diyen Çoban, ikramlık, bireysel ve çocuk kategorisinde 400’ü aşkın ürünle, 100 ülkeye ihracat yaptıklarını ekliyor. Şölen, Türkiye’nin en fazla çikolata ihracatı yapan firması unvanına sahip. Gaziantep’te 4, İstanbul’da 1 fabrikası bulunan Şölen, şu sıralar Gaziantep’e 100 bin metrekarelik beşinci fabrikayı yapıyor. Birçok ürün kategorisinde pazar lideri olan Şölen’in bu yılki ciro hedefi 700 milyon TL. Çoban, Şölen’de geçirdiği 17 yılda gezmedik ülke bırakmamış... Elif Hanım, başka bir iş seçse, kesinlikle gezi programı yapmayı düşündüğünü söylüyor, tıpkı Ayhan Sicimoğlu ve Tayfun Talipoğlu gibi...

ÇAĞRI BİLGİN
cagri.bilgin@posta.com.tr

Türkiye’de çikolata tüketimi düşük

Türkiye’de çikolota pazarı yılda 4 milyar TL civarında. Kişi başı tüketim yıllık 1-1.5 kilogram ile epey düşük. Avrupa’da bu rakam 11, Ortadoğu’da 3.5-4 kilogram. Avrupalılar için çikolata vazgeçilmez bir ürün. Fakat Türkiye’de her geçen yıl çikolata tüketimi artıyor. Eylülde başlayıp hazirana kadar süren dönemde çikolata satışları ivmeleniyor.














Plansız yaşamayı severim

İşteki Elif Çoban ile evdeki Elif Çoban tamamen farklı. Evde özgürlüğüme çok düşkünüm. Haftasonları plan yapmaktan hoşlanmıyorum. Yüreğimin götürdüğü yere gitmeyi severim. Spontane yaşamayı daha çok tercih ederim. İş yaşamı zaten prensiplerle ve kurallarla dolu...

Gezi programları yapmak isterim

Haberin Devamı

Bu işi yapmasaydım ne yapardım? Gezelim Görelim tarzı programlar yapmak isterdim. Tayfun Talipoğlu ve Ayhan Sicimoğlu’nu bu açıdan çok beğeniyor ve özeniyorum. Yeme-içme kültürü, farklı yaşamlar, yeni şehirler görmek ve bunları insanlara aktarmak isterdim. Dünyada gitmediğim ülke kalmadı. Hangisi en özel derseniz. Bizim ülkemiz dahil, her yerde farklı kültürler, yaşanmışlıklar var. Fakat İtalya beni çok etkilemiştir. Şimdi artık Türkiye’yi geziyorum.

Yürüyüş ve soğuk duş

Son 3 yıldır yeni bir hayat tarzı edindim, herkese de tavsiye ediyorum. 6.50’de kalkıyorum. Tempolu 45 dakika yürüyorum. Normal duşun ardından soğuk duş alıyorum ve bunu özellikle tavsiye ediyorum. Sonra yarım saat uyuyorum. 8.30’da kahvaltıya oturuyorum. Spor ve soğuk duş, “Ne iyi yaptım, hayat ne kadar güzel” dedirtiyor. Bu yeniden doğmak gibi bir şey. 21 gün yapın, sonrası gelir. Endorfin hormonu, içinizdeki negatifliği atmanızı sağlıyor.

Dalmak bir meditasyon

Son zamanlarda bir de yelken kurslarına katıldım. Mevsimine göre, Antalya, Çeşme, Bodrum’a gidiyorum. Bunun yanında dalmaya da başladım. Dalmak acayip bir meditasyon. Balıkları hiç unutamıyorum. Aklıma geldiğinde bile rahatlıyorum.

EVRENİN RUHU’NU OKUYORUM















En çok zamanımı kitap okuyarak geçiriyorum. Boş zamanlarımın yüzde 70’inde okurum. Aynı anda birçok kitap okuyabiliyorum. Mesela şu sıralar Ruhsal Astroloji ve Evrenin Ruhu diye iki kitap okuyorum. Çünkü dünyaya geliş sebebimizle ilgileniyorum. Evrenin Ruhu zor bir kitap, dinleri ve felsefeleri bir fizikçinin gözüyle irdeliyor.

Haberin Devamı

Akşamları mutlaka SEBZE















Gaziantep mutfağı çok iyidir fakat evimde daha çok Akdeniz tarzı mutfağı tercih ediyorum. Daha çok sebze ya da balık yemekleri yapıyorum. Et de yerim fakat aile buluşmalarında açık havada tercih ediyorum. Akşamları mümkün olduğunca sebze. Çünkü sindirimi kolay da olmalı. Tuz ve yağa dikkat!

CEBİMDE AKBİL VAR













Cebimde Akbil’im var. Metroya da otobüse de binerim. Otomobili statü aracı olarak görmüyorum. Hangi otobüsle nereye gidileceğini biraz bilirim. En iyi otelde de kalırım, küçük bir pansiyonda da... Çocuklarımızı da patron çocuğu gibi yetiştirmiyoruz.

Edith Piaf’a bayılırım













ODTÜ’de öğrenciyken türkü sevmiyordum. Aslında öyle değilmişim. Blues ya da cazın da kökeni etnik müzik değil midir? Türküler çok önemli birer halk mirası. Edith Piaf’a bayılırım. Bunun yanında Şebnem Ferah’ı çok beğenirim. Kızımın bana sevdirdiği Emre Aydın da çok iyi. Kıraç da favorimdir. İbrahim Tatlıses’in sesi de olağanüstü. Rum müziklerini de yerine göre dinlerim.

3 yıl önce SÖRFE başladım

Eskiden tatile gittiğimde, “Çok yorgunum; deniz, kum, güneş iyi geliyor” diyordum. Şimdi asla öyle bir tatil yapmıyorum. Yabancılara bakın, deniz sporlarıyla tatil yapıyorlar. Ben de deniz sporlarına merak sardım. Sörfe çok özenirdim. Yapabileceğimi düşünmezdim. 3 yıl önce başladım ve başardım.

MONET hayranıyım

Sanatta en çok resmi severim. Yabancı ülkelerde mutlaka galerileri ve müzeleri gezerim. Tam bir Monet hayranıyım. Gittiğim her yerden resim satın alırım. Evde duvarlarda yer kalmadı. Artık daha çok beğendiğim resmi asıp diğerini kaldırarak çözüm bulacağım.


Haberin Devamı