Bilim - Teknoloji "Ay'ın sahibi" şimdi yandı!
Paylaş
"Ay'ın sahibi" şimdi yandı!

Kemal Sunal filmi gibi... Kendisini "Ay'ın sahibi" ilan eden ve Ay'da arazi satan adam için acı son!

Geçtiğimiz gün, FAA'nın Ay üzerinde işletme lisanslarını başlatmak için başvuru topladığı açıklanmıştı. Bu durum pek çok farklı kişi ve işletme için farklı anlamlar taşıyabilir ancak Dennis M. Hope için büyük bir hayal kırıklığı anlamına geliyor.

Bunun sebebi ise, Dennis'in Lunar Embassy Commission'ın lideri olarak, 70'li yılların sonundan beri kendini "Ay'ın sahibi" olarak görmesi. Daha da ilginci, kendisinden "Ay'da arazi alan" pek çok müşterisi bulunması.

Bu sahiplik durumu, Birleşmiş Milletler'in "Hiçbir ülke Ay'ın sahibi değildir" açıklaması ile başlamış. O da, "ülkeler olamaz ama insanlar olur; Ay'ın sahibi benim" diyerek başvuruda bulunmuş. Herhangi bir geri dönüş olmamış ama o, kendini Ay'ın sahibi ilan ederek, arazi satmaya başlamış...

Ne yazık ki Dennis'in çabalarının artık pek bir önemi yok çünkü eğer FAA'nın isteği gerçekleşirse, ki büyük ihtimalle gerçekleşecektir, Dennis'in iddiasının pek bir önemi kalmayacak. Reuters'in haberine göre, FAA'nın düzenlemesi "Ay'ın sahipliğinin üstlenildiği" anlamına gelmemekte. Ancak bir hükümet bölümünün geliş ve gidişleri kontrol etmesi ile beraber, Dennis'in "beni durduran yok!" mantığı ortadan kalkmış oluyor.

Gelecekte FAA'nın daha geniş bir uluslararası örgütlenmeye karşı düzenleme hakkını kaybetmesi durumunda bile Dennis'in bu masada bir yere sahip olacağını söylemek pek mümkün değil. Şimdi merak edilen ise, kendisinden Ay arazisi satın alan müşterilerinin akıbetinin ne olacağı...

Haberin Devamı

Resimlerle: Ay'a ayak basışın 40. yılında özel kareler

Kaynak: CHIP Online