Siyaset AYM'den bomba üstüne bomba
Paylaş
AYM'den bomba üstüne bomba

Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanı'na verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini ve BTK'ya yetki veren kanunu iptal etti. Mahkeme, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti

CHP'li Umut Oran, kararın ardından geçtiği Twitter mesajında, "Kuvvetler ayrılığında ,Yüksek Yargı hukuksal refleksini gösterdi Yürütmenin başı siyasi ve kişisel refleksde bulunmamalı,saygı göstermeli" ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesine karar verdi, kanunun Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

Haberin Devamı



HSYK yasasında en çok eleştirilen konu da Adalet Bakanı'nın yapılan yasa değişikliği ile HSYK üzerindeki etkinliğinin artırılmasıydı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'a erişim engelini kaldırılması talimatını vermesi sonrası, AYM'yi eleştirerek, kararın "gayri milli" olduğunu öne sürerek, saygı duymadığını belirtmişti. Bir gazeteye verdiği demeçte ise "insanın aklına Anayasa Mahkemesi'nin içinde de bir 'paralel yapı' var mı diye glmiyor değil" ifadelerini kullanmıştı.



BTK'YA YETKİ VEREN KANUN DA İPTAL

Öte yandan mahkeme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren kanun hükmünü iptal etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun söz konusu düzenlemeyi içeren 51. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyu esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, Kanun'un bu maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline hükmetti.

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.



SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM'den geçen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de onaylaması ile yürürlüğe giren yasa ile HSYK'nın 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevleri sonlandırılmıştı. Adalet Bakanı'na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanınmıştı. Aynı şekilde, yapılan yasa değişikliği sonucunda Adalet Akademisinde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı.

HSYK YASASI İLE BAKAN'A HANGİ YETKİLER VERİLMİŞTİ?

HSYK yasası ile HSYK'da görev yapan Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personel ile Adalet Akademisi'ndeki tüm personelin görevi sona ermişti.
Kurul'daki hâkim ve savcılar da "uygun görülen yerlere" atanmışlardı.

* HSYK yasası ile Adalet Bakanı'na üyelerin isim isim hangi üyenin, hangi dairede görev yapacağına karar verme yetkisi tanınmıştı.
* Yeni yasa ile, daha önce HSYK Başkanvekili ve genel sekreterliğe ait olan, idari personelin atanması yetkisi de tek Adalet Bakanı'na verilmişti.
* HSYK ve Adalet Akademesi'nde yeni yasa çerçevesinde yaklaşık 600 kişinin görevi sona ermiş, yeni kadroyu belirleme yetkisi de Adalet Bakanı'na verilmişti.
* Adalet Bakanı'na yeni yasa ile verilen bir başka yetki ise, beş genel sekreter yardımcısını belirleme yetkisiydi.
* Yasa ile, Türkiye Adalet Akademisi'nin başkan ve yardımcıları'nın atanması yetkisi de Bakanlar Kurulu yerine Adalet Bakanı'na verilmişti.
* Yasa ile, HSYK adına görev yapan teftiş kurulu da Adalet Bakanı'na bağlanmıştı.
* Teftiş Kurulu Başkanı ve 3 yardımcısını daha önce HSYK Genel Kurulu belirliyordu. Yeni yasa ile bu yetki de Adalet Bakanı'na verilmişti.
* Yeni yasa ile, HSYK genel sekreteri seçiminde de HSYK Genel kurulunun yetkilerinin bir bölümü Adalet Bakanı'na verilmişti.
* Yasa ile Adalet Bakanı'na verilen bir başka yetki ise, hakim ve savcıların yurt dışı görevlendirmesi konusunda oldu. Yurtdışı görevlendirmelerde yetki Adalet Bakanı'na verilmişti. Yasa değişmeden önce bununla ilgili kararı HSYK Genel Kurulu veriyordu.

Haberin Devamı