Gündem AYM'den tartışma yaratan ret

AYM'den tartışma yaratan ret

Paylaş
AYM'den tartışma yaratan ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), yapılan bir itiraz üzerine, TCK'daki "doğal olmayan yol" olarak nitelendirilen bazı cinsel davranış ve görüntülerin suç sayılmasının Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), yapılan bir itiraz üzerine, TCK'daki "doğal olmayan yol" olarak nitelendirilen bazı cinsel davranış ve görüntülerin suç sayılmasının Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.

TCK'nın 226 maddesinde "Müstehcenlik" başlığı altında sıralanan suçlar konusunda Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz karara bağlandı.

Maddenin, 4. bendinde yer alan, "Şiddet kullanarak, hayvanlarla ölmüş insan bedeni üzerinde veya doğal olmayan yollarla yapılan cinsel davranışlara ilişkin yazı, ses veya görüntüleri içeren ürünleri, üreten ülkeye sokan......., depolayan, başkasının kullanımına sunan veya bulunduran kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır" ifadesini gözden geçiren yüksek mahkeme, Anayasa'ya aykırılık bulmadı.

AYDIN'DA AÇILAN BİR DAVA

Konu mahkemenin önüne, Aydın'da bir kişinin üzerinde flaşbellekte polisler tarafından porno görüntüsü bulunması üzerine geldi. Polislerin iş yerinde yaptığı inceleme ve sanık üzerinde üst araması sırasında birçok benzer görüntü bulundu ve TCK'nın ilgili maddesi uyarınca, doğal olmayan yöntemle cinsel içerik olduğu için dava konusu yapıldı. Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2013 tarihli iddianamesi üzerine, yasadaki bir ifadenin muğlak olduğunu belirterek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. İtirazda, iki birey arasında rızaya dayalı olarak yapılan cinsel bazı davranışların suç olmamasına karşın, bu davranışların görüntülerinin suç olmasının Anayasa'da da yer alan hukuk devletinin "belirlilik" ilkesine aykırılık oluşturduğu savunuldu.

''DOĞAL OLMAYAN İLİŞKİ''

Yüksek Mahkeme, cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan kararında, iptal istemini oyçokluğuyla reddetti. Mahkeme kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin eşcinsel veya hayvanlarla kaba cinsel ilişki görüntülerine kısıtlamayı meşru saydığı hatırlatıldı, başkalarına iletme amacıyla depolanan "doğal olmayan yoldan" cinsel görüntülerin suç sayılmasının tabi olduğunu belirtildi.

AB'DE SUÇ SAYILMIYOR


AYM Başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Serdar Özgüldür karara itiraz ederken, "Ensest hariç, cebir, şiddet içermeyen, rızaya dayalı bu hallerin gerçekte özel hayatın gizliliği koruması altında olduğu, bunun bir özgürlük sorunu teşkil ettiği AİHM yerleşik kararlarında ortaya konulmuştur" görüşünü savundular.