Gündem Aytaç Durak görevden alındı

Aytaç Durak görevden alındı

Paylaş
Aytaç Durak görevden alındı

MHP lideri Bahçeli'nin 'İstifa etsin' dediği Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Durak açığa alındı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, rant iddialarıyla hakkında yürütülen soruşturmanın selameti için İçişleri Bakanlığı'nca açığa alındı. Adana Valisi İlhan Atış, görevden uzaklaştırma kararının soruşturmanın sağlıklı yapılabilmesi için tedbir olduğunu söyledi. Aytaç Durak ise kararı ‘iki aylık mecburi izin’ olarak değerlendirerek, “Seçimlerde amacına ulaşamayanlar şimdi manen tatmin olmak istiyor” dedi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı’nın görevden uzaklaştırdığı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’a, bakanlık kararı tebliğ edildi. Valilik Özel Kalem Müdiresi Semra Sakar ile İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili, Valilik Koruma Amiri Ali Uzun, ellerinde sarı bir zarfla bu sabah Aytaç Durak’ın oturduğu Çınarlı Mahallesi’ndeki evine giderek, bakanlık kararına kendisine iletti. Uzun ve Sakar girişte, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

VALİ: ADALETİN TECELLİSİ İÇİN

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Karataş İlçesi’nde gezide olan Adana Valisi İlhan Atış, Başkan Durak'ın açığa alınmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, bugün itibariyle 28.10.2010 tarih ve 9434 sayılı bakanlık onayıyla görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu açıklamayı yapmak durumundayım. Adaletin tecellisi için, soruşturmanın daha sağlıklı yapılabilmesi için bakanlığımız bu tedbiri almıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Haberin Devamı

DURAK: AMAÇLARI KÜÇÜK DÜŞÜRMEK

Bakanlık kararıyla görevden uzaklaştırılmasına tepki gösteren Aytaç Durak ise kamuoyu önünde kendisinin küçük düşürülmek istendiğini söyledi. Demokrasilerde keyfi uygulama yapılamayacağını kaydeden Aytaç Durak, DHA muhabirine yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Eğer Türkiye demokratik bir ülkeyse, kimse keyfi uygulama yapmamalıdır. Burası Patagonya değil, hukuk devleti. Dolayısıyla padişahlık yetkisi de yoktur. Seçimlerden bu yana belediyenin, ailemin, şirketlerimin araştırılmadık yeri kalmadı. Bir tek kara leke bulamadılar. Son deneyimle 2 ay süreyle görevimi bir başkasının yapmasını istiyorlar. Bir bakıma mecburi izin veriyorlar. Ancak, bu uygulamanın amacı her zaman yaptıkları gibi Türk kamuoyu önünde beni küçük düşürmek. Gizleyeceğim hiç bir şey yok. Seçimlerde amacına ulaşamayanlar şimdi manen tatmin olmak istiyor.”

ŞİMDİ NE OLACAK?

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine göre Başkan Durak'ın görevden uzaklaştırma kararı iki ayda bir gözden geçirilecek, devamında yarar bulunmazsa kaldırılacak.

Haberin Devamı

Görevden uzaklaştırma kararı alındığı için Adana Valisi İlhan Atış, 5393 Sayılı Belediyesi Kanunu’nun 45’inci maddesine göre 10 gün içinde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne toplantıya çağırıp, Belediye Başkanvekili seçilmesini sağlayacak.

İçişleri Bakanlığı soruşturma sürecinin sonunda yargılama izni verilmesi halinde Aytaç Durak’ın, Danıştay’a itiraz ve yürütmenin durdurulması talebiyle başvuruda bulunma hakkı bulunuyor. Danıştay, itirazı yerinde görüp, yürütmenin durdurulmasına karar verirse Aytaç Durak, tekrar göreve dönebiliyor.

DHA