Gündem Babadan şaka gibi vasiyet

Babadan şaka gibi vasiyet

Paylaş
Babadan şaka gibi vasiyet

Babası eşeğini bıraktı, eşek başına bela oldu!

Elazığ’ın Keban ilçesinde babasının vasiyeti nedeniyle köylerindeki yaşlı eşeği de taşındıkları ilçeye getiren Abbas Ertürk (52), kömürlükte baktıkları hayvanın masraflarıyla baş edemiyor.

Haberin Devamı

Ertürk, 2008 yılında Denizli köyüne bağlı Yahyalı mezraasında yaşadıklarını, hasta olan babasının "Oğlum ben ölürsem bizim eşeğimizi azat etmeyin. Emektar bir hayvandır. Bize emeği var" dediğini söyledi.

Babasının aynı yıl vefat ettiğini ve ölümünün ardından köyde kışın kimsenin kalmaması nedeniyle annesi ve kız kardeşi ile ilçe merkezine taşındıklarını anlatan Ertürk, baba vasiyeti nedeniyle bırakamadıkları eşeği de yanlarında getirdiklerini, taşındıkları evde eşeği koyacak yer bulamadıklarını ve evin kömürlüğünde bir yer düzenlediklerini ifade etti.

Abbas Ertürk, "Annem ve kız kardeşimi ilçeye getirdim. Ev kiraladık.

Evin ahırı yok. Zorunlu olarak eşeğe kömürlükte bir yer ayarladık. Aslında yeri iyi değil. Normal arpa yemiyor. Dişleri yok. Kepek ve fenni yemi biraz ıslatıp samanla birlikte veriyoruz. Bundan başka bir şey yiyemiyor. Kışın bunu yiyor, yazın da annemler köye taşındığı zaman oraya götürüyoruz. Köye götürürken de araba tutuyorum. Köyde yazın kendi başının çaresine bakıyor. Yazın iyi de kışın problem..." dedi.

-"BABAM BİZE DE BİR ŞAKA YAPTI"-

Haberin Devamı

Eşeği "parasız" olarak vermeyi teklif ettiklerini, ancak hayvan yaşlı diye kimsenin almadığını dile getiren Ertürk, şunları söyledi: "Bir kaç kişiye teklif ettik. ’Merkebimizin çulu var, yeni yuları var, iki üç torba yemi var. Alın götürün para istemiyoruz’ dedik, ama yaşlı diye kimse almak istemiyor. Zorunlu olarak yine bizde kaldı. Babam rahmetli çok şakacı biriydi. Herhalde giderken bize de bir şaka yaptı. Yani ’Bu merkep yaşlı, emektar buna bakın’ dedi. Ama biz düşündük ki bir kaç yıl sonra ölür. 3 senedir ölmedi.

Bakmak zorundayız. Belki 10 yıl daha yaşarsa biz ne yapacağız? Yer yok." Ertürk, annesi ve kız kardeşinin eşeğe önem verdiklerini belirterek, "Bazen götüreyim azat edeyim diyorum. (Aman günahtır, babanın vasiyeti var) diyorlar. Burada bakmak zorundayız" diye konuştu.

Bu durumun sonunun ne olacağına dair ise gülerek, "İnşallah Allah vadesini tamamlar da ölürse biz de kurtulacağız. Yapacak başka bir şey yok.

Mecbur bakıyoruz" dedi.

Yörede yük hayvanı olarak kullanılan eşeklerin yaşlandıklarında kırsal alanda kendi başlarına bırakılması "azat etme" olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı