Beden Sağlığı Bacak ağrısı ölümünüze sebep olabilir! Bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Bacak ağrısı ölümünüze sebep olabilir! Bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Paylaş
Bacak ağrısı ölümünüze sebep olabilir! Bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Bacak ağrısı küçük bir sorun gibi görülebilir ancak aslında önemsenmesi gereken bir yakınmadır. Dikkate alınmayan bacak ağrısı, damar tıkanıklığının öncü belirtisi olabilir. Bu tıkanıklık da akciğerlerde ve vücudun diğer organlarında hasara yol açıp ölüme sebebiyet verebilir.

Senim TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

Daha çok bacakta pıhtı nedeniyle oluşan ve ölüme kadar varan vahim sonuçlara yol açan Derin Ven Trombozu ve diğer damar hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt ile Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Köksal önemli bilgiler paylaştı.

Bacaklarda bazen devamlı, bazen ani başlayan ağrıların travmalar dışında en başta gelen nedeni dolaşım bozuklukları.

Bacak ağrısı, damar tıkanıklığının öncü belirtisi olabilir. Vücuda yayılan damar sistemindeki herhangi bir hastalık, kalp ve beyin gibi hayati önemdeki organlarda gelişen felç ve krizin habercisi olabiliyor.

Haberin Devamı

Bacaklardaki damar hastalığına bağlı en yaygın şikayet; yol yürümekle, koşmakla, merdiven çıkmakla baldırlara, uyluk çevresindeki ve kalçadaki adalelere gelen, genellikle kramp şeklinde olan ağrıdır. Yürümekle gelen ağrının en önemli özelliği, yürüyüş durdurulduğunda ağrının 3-5 dakika içinde kendiliğinden geçmesidir.

Ağrı uykunuzdan bile uyandırabilir

Zamanla kan akımının daha da azalması sonucunda ağrı artık istirahatta bile ortaya çıkmaya başlar. Çoğu kez geceleri ağrı oluşur. Kişi gece uyurken bacağına ağrı gelmesi sonucunda uyanır, kalkıp dolaşınca ağrısı biraz geçer ve tekrar uyumaya çalışır. Bir süre sonra ağrı kalıcı hale gelip artık gündüzleri de devam etmeye başlar. Hastalar çoğu kez bacaklarını yataktan aşağıya sarkıttıklarında daha rahat ederler. Bu durumda yürüme ağrısı da çok daha kısa mesafelerde gelmeye başlar. Daha ileri aşamalarda ise, ayaklarda özellikle de ayak parmaklarında ağrılı yaralar ve kangren gelişebilir.

Bazı hastalarda ise damar hastalığı olduğu halde bu bahsedilen şikayetlerin hiçbiri olmayabilir. Bunun nedeni, damar hastalığının henüz şikayet oluşturabilecek kadar ilerlememiş olmasıdır. Şikayet olmamasına rağmen bu hastalar diğer organlarda ani gelişebilecek damar hastalıkları (miyokard infarktüsü, inme vs.) için risk taşırlar. Örneğin damar hastalarında kalp hastalığından ölme riski damar hastalığı olmayanlara göre 6 kat fazladır. Genel olarak damar hastalığı olan kişilerin ömürleri, damar hastalığı olmayan kişilere göre daha kısadır.

Haberin Devamı

Derin Ven Trombozu ölüm sebebi

Derin Ven Trombozu, vücuttaki derin bir toplardamar içinde oluşan kan pıhtısıdır. Kan koyulaştığında veya bir araya toplandığında kan pıhtıları ortaya çıkar. Derin Ven Trombozu, çoğunlukla alt bacak veya uylukta ortaya çıkar. Vücudun başka bölümlerinde de görülebilme ihtimali vardır. Derin bir toplardamardaki kan pıhtısı parçalanabilir ve kan dolaşımıyla ilerleyebilir. Pıhtı akciğerlere gidip kan akımını engellediğinde bu durum pulmoner embolizm olarak adlandırılır. Çok ciddi bir durumdur. Akciğerlerde ve vücudun diğer organlarında hasara yol açabilir ve ölüme neden olabilir. Uyluktaki kan pıhtıları, alt bacak ya da vücudun diğer bölümlerindekine göre daha fazla parçalanır ve pulmoner embolizme neden olur.

Haberin Devamı

Kan pıhtıları deri yüzeyine daha yakın toplardamarlarda da oluşabilir. Ancak bu pıhtılar genelde parçalanmaz ve pulmoner embolizme daha nadiren neden olurlar.

Derin Ven Trombozu için risk oluşturan durumlar neler?

  • Kanı koyulaştıran ya da normalden daha kolay pıhtılaşmasını sağlayan bozukluklar ya da faktörler
  • Bazı kalıtsal kan bozuklukları (faktör V Leiden gibi)
  • Hormon tedavisi veya doğum kontrol hapları
  • Ameliyat, kırık bir kemik veya diğer travmalarla derin bir damarın yaralanması
  • Hareketsizlik nedeniyle derin bir vende kan akımının yavaşlaması. Bu durum hasta olup uzun süre yatakta kalındığında veya uzun süre yolculuk edildiğinde ortaya çıkabilir.
  • Gebelik ve doğumdan sonra ilk 6 hafta
  • Yakın zamanda uygulanmış ya da sürmekte olan kanser tedavisi
  • 60 yaşından büyük olmak
  • Kilolu veya obez olmak

4 saatten fazla hareketsiz kaldıysanız dikkat!

Derin Ven Trombozu için risk oluşturan durumların başında uzun saatler boyu hareketsiz kalmak geliyor. Bu konuda alınabilecek önlemleri ise Prof. Dr. Kürşat Bozkurt şöyle sıraladı:"Uzun bir uçak yolculuğu yapıyorsanız ya da uzun süre otobüsle seyahat edecekseniz olduğunuz yerde parmak uçlarınızın yardımıyla dairesel hareketler yaparak ayak bileğinizi hareket ettirin. Ayağınızı parmaklardan ve topuktan basarak ileriye geriye de ittirebilirsiniz. Bu iki hareket, baldırdaki toplardamarlarda yer alan kapaklarda pıhtı oluşmasını engeller. Uzun yolculuklar için varis çorabı da tercih edebilirsiniz. Masa başında çalışanlar da bu egzersizleri yapmayı alışkanlık haline getirmeli.