Gündem Badem 'avare' olmuş!

Badem 'avare' olmuş!

Paylaş
Badem 'avare' olmuş!

Didim'de yaralı olarak bulunan ve tedavi edilip doğal ortamına salınan fok 'Badem', Yunan adalarını dolaşıp geri döndü. Şimdi kimseye yanaşmıyor

Aydın'ın Didim ilçesi kıyılarında yaralı olarak bulunduktan sonra rehabilite edilerek Gökova Körfezi'nde doğal ortamına salınan Akdeniz Foku Badem, doğal yaşama uyum sağladı. Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, Yunan adalarını gezen Badem'in artık, insanlara yaklaşmadığını ve kendi kendine de beslenmeye başladığını söyledi.

OCAK AYINDA BIRAKILMIŞTI

Akdeniz foku Badem, Aydın'ın Didim İlçesi'nde balıkçılar tarafından yaralı halde bulunup, 5 Aralık 2006 tarihinde İzmir Foça'da tedavisi yapılıp, rehabilite edildi. 28 Nisan 2007 tarihinde, Gökova Körfezi'nde doğal ortamına salındı. İnsanların aşırı ilgisine alışınca doğal ortamına tam uyum sağlayamadı. Zaman zaman kendisiyle oynamak isteyen insanları ısırınca işadamı Mustafa Koç'un sponsorluğunda Marmaris'teki bir koyda kendisi için özel tasarlanan 15 metrekarelik, çevresi ağlarla örülü kafeste uzman kontrolünde tutuldu. Yaban hayatına alışması için de yaz sezonunun bitmesi fırsat bilinerek geçen Ocak ayında serbest bırakıldı.

SÜREKLİ GİDİP GELİYOR

SAD ve AFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, özgürlüğün tadını çıkartan Badem'in bugüne kadar neler yaptığını söyle anlattı:

“Badem, bir süre Gökova Körfezi'nde dolaştıktan sonra Datça ve Bozburun bölgesine geçti. Daha sonra bir aya yakın kendisinden hiçbir haber alamadık. Daha sonra Yunanistan'da bizim tanıdığımız ve AFAG ile aynı eşdeğerde olan ‘MOM’ isimli dernek yetkilileri Rodos'un bir köyündeki küçük bir balıkçı limanında gördükleri bir fokun fotoğrafını bize mail atıp, Badem olup, olmadığını sordu. Fotoğraftaki fokun Badem olduğunu hemen anladık. Serbestçe dolaştığını öğrenince de çok sevindik. Ege'ye gitmiş ve hiçbir insanla iletişim kurmadan limanda günlerce dolaşmıştı. Daha sonra Sömbeki Adası'na geçtiğini ilettiler bize. Hatta MOM iki kişiyi görevlendirip, Badem'i hem Rodos ve hem de Sömbeki Adası'nda izlemeye alarak güvenliğini bile sağlamış. Sonra yine geldiği yolları izleyip Datça ve Knidos'u geçip, Gökova'ya ve en çok bakıldığı, zamanını harcadığı eski mekanı Karaca'ya döndü. Şu anda
Karaca'da sürekli kalmıyor ve gidip geliyor. Nerede kaldığını bilmiyoruz.”

'AMACIMIZA ULAŞTIK'

Badem'in doğal ortamına uyum sağlamaya başladığını belirten Kıraç, ‘Amacımıza ulaştık. Badem artık insana fazla yaklaşmıyor, sevdirmiyor ve kendi kendine besleniyor. Dışardan ölü veya canlı balık veren olduğunda yemiyor. Artık kimseye muhtaç olmadan, başının çaresine bakabiliyor. Sanırım artık insanlarımız Badem'i bir oyuncak gibi görmek yerine onun doğaya kazandırılması gereken bir canlı olarak görmeye başladı. Bu gerçekten çok önemli” dedi.

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), (DHA)