Ekonomi Bağ-Kur'luya büyük müjde

Bağ-Kur'luya büyük müjde

Paylaş
Bağ-Kur'luya büyük müjde

SGK, 2008'de çıkan bir yasaya dayanarak geriye dönük prim incelemesi yapmış, 550 bin Bağ-Kur'lu kazançları vergi matrahından indirilecek. esnafa borç ve ceza çıkarmıştı. Borçlu bu kişiler ilaç alamaz, ameliyat olamaz duruma düşmüştü. Uygulamanın sürmesi 2 milyon Bağ-Kur'luyu etkileyecekti. Son çıkan yasa esnafa rahat bir nefes aldırdı

Borçlar geriye dönüktü

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geriye dönük inceleme sonucunda 2013 yılında yanında çalışan SSK’lı işçinin gelirinden daha az gelir beyan ettiği iddiasıyla yüz binlerce Bağ-Kur’lu işverene prim farkı ve gecikme zammı çıkarmıştı. Sadece 2013 yılı için borç çıkarılan Bağ- Kur’lu esnaf sayısı 550 bin. Önceki yıllara yönelik incelemeyle bu sayının çok daha fazla olacağı hesaplanmıştı. Sorunun sebebi Ekim 2008’de çıkan yasa.

Yedi yıl sonra şok etti

Bu yasada, “Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların (işçinin) prime esas günlük kazancının en yükseğinin (şu anda 260.33 TL) otuz katından (yani 7809 TL’den) az olamaz” deniyor. Yasa 2008’de çıkmasına rağmen SGK geriye dönük incelemeye 7 yıl sonra başladı. Başta eczacılar olmak üzere birçok işveren Bağ-Kur’lu geç ve tebligatsız gelen cezalar nedeniyle adeta şok oldu.

Haberin Devamı

Kapıdan döndüler

Para cezalarını ilk fark eden eczacılar oldu. SGK, 16 Mart 2015’te eczanelere yapacağı ödemelerden çıkarılan binlerce lira borcu habersizce kesti. Uygulamadan haberleri olmayan Bağ-Kur’lu vatandaşlar da ilaç alamaz, ameliyat olamaz hatta MR bile çektiremez duruma düştü. Geçmişe dönük borç çıkarma işlemi emekli olan veya emeklilik için SGK’ya başvuran Bağ-Kur’luları da etkileyecekti. SGK yanlıştan son anda döndü.

Kriz Meclis’te çözüldü

Yanlış uygulama, gelen tepkiler üzerine Meclis gündemine geldi ve 2008’de yürürlüğe giren yanlış madde iptal edildi. Konuyla ilgili iptal kararı 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; 800 bin Bağ-Kur’lu esnafa çıkarılması muhtemel para cezalarının önüne geçilmiş oldu. Ayrıca kesinti olanlara da paraların iade edilmesine karar verildi. Ancak geri ödemelerin hesaplara geç geçtiği ifade ediliyor!

Para iadesi için başvuru yapın

Son düzenlemeyle yanlış veya yersiz tahsil edilmiş primlerin iade edileceğine yer verildi. Buna göre; primlerin iadesi için, tahsil edildiği tarihten itibaren 10 yıllık zaman aşımı süresinin geçmemiş olması gerekecek. Bu süre içinde işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine başvuru yaparak talepte bulunanlar paralarını geri alabilecek. Yani başvuru şartı var.

Haberin Devamı

2 milyon kişi kurtuldu

SGK’nın geçmişe dönük incelemesi emekli olan ya da olmaya hazırlanan Bağ-Kur’lu esnafı dahi etkileyecekti. Sadece 2013’e yönelik incelemede 550 bin kişiyi etkileyen olay geçmişe dönük 7 yıllık inceleme yapılması halinde 2 milyon Bağ-Kur’lu esnaf ve emekliye dokunacaktı. Bu da prim eksiği tespiti halinde emekliliğin iptali, maaşların kesilmesi ya da maaşların eksilmesi gibi sonuçlar doğuracaktı.

'Şimdi de zorluk çıkarıyorlar'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, kesilen paraların geri ödenmesinde zorluk çıkarıldığına dikkat çekti. Saydan, “Sosyal güvenlik merkezlerinin Bağ-Kur servisleri eczacılara zorluk çıkarmamalı ve hakkımız olan, haksız kesildiği kanun iptali ile sağlanan bedellerin ivedilikle eczanelerimizin hesaplarına geri yatırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bilal Emin Turan / Posta

Haberin Devamı