Beden Sağlığı Bahar yorgunluğunuz hâlâ geçmedi mi?

Bahar yorgunluğunuz hâlâ geçmedi mi?

Paylaş
Bahar yorgunluğunuz hâlâ geçmedi mi?

Yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları, uyku hali, dikkat dağınıklığı... Eğer bahar yorgunluğundan kurtulamadıysanız beslenme düzeninizde ve fiziksel aktivite durumunuzda ufak dokunuşlar yaparak tüm bu problemlere elveda diyebilirsiniz

Ufak ufak sıcak havaları hissetmeye başladığımız günlerde vücudumuzda değişen mevsim koşullarına uyum sağlamaya çalışmakta ve vücudumuzda bazı değişiklikler olmaktadır. Bu değişimler bizlere kendini bahar yorgunluğu olarak tanımladığımız yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları, uykuya eğilim, dikkat dağınıklığı, sindirim sitemi bozuklukları, mutsuzluk gibi problemler olarak hissettirebilir. Beslenme düzeninizde ve fiziksel aktivite durumunuzda ufak dokunuşlar yaparak tüm bu problemlere elveda diyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekci anlattı.

İşte bahar yorgunluğunu uzaklaştırmak için dikkat edilecek noktalar:

• Her dönem olduğu gibi bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

• Ara öğünlerin atlanmamasına özellikle dikkat edilmelidir çünkü atlanan ara öğünler metabolizmanızı yavaşlatarak yorgunluğunuzu, uyku halinizi artıracaktır.

• Fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenmek vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olmakta, ayrıca dikkatsizliği arttırmaktadır. Günlük beslenme programınızın dengeli karbonhidrat, protein ve yağ içeriği olmalıdır.

• Basit karbonhidrattan kesinlikle kaçınılmalıdır. Beyaz, rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı rafine edilmemiş tahıllar tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

• Güne uykulu başlamamak için kesinlikle kahvaltı yapmadan evden çıkılmamalıdır. Kahvaltıda besleyici ancak hafif yiyecekler tercih edilmeli, taze meyve kahvaltıdan eksik edilmemelidir.

• Diğer öğünlerde de ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı, salata ağırlıklı beslenilmelidir. Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih edilmelidir..

• Sebze ve meyveler bahar döneminde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından oldukça önemlidir. Mevsime uygun sebze ve meyve tüketilmelidir.

Balık: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya.

Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates ve salatalık.

Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.

• Kahve, çay, soğuk içecekler gibi kafeinli içecekler azaltılmalıdır. Tüketilen su miktarı artırılmalıdır

• Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri içeriği yüksek besinler tüketmelidir. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinden B vitamini ihtiyacı karşılanabilir.

• Antioksidan vitaminler, vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttırır. A,C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralleri güçlü antioksidan özelliğine sahiptirler.

C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.

Haberin Devamı

A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.

E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.

Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.

Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.

BİTKİ ÇAYLARINI İHMAL ETMEYİN

Ekinezya: Birçok yararlı maddenin yanı sıra tanenler, yağ asitleri, A, C ve E vitamini içerir. Tüm bu zengin içeriğiyle ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artıran bir bitkidir. Uçuk, grip, bademcik iltihabı gibi hastalıklara karşı kullanılan ekinezya soğuk algınlığının önlenmesinde çok yaygın olarak tercih edilen bir bitkidir.

Kuşburnu:
Meyveleri A, B1, B2, C, E ve K vitaminleriyle mineraller, özellikle fosfor ve potasyum bakımından zengindir. Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcı olan kuşburnu C vitamini zenginliğinden ötürü vücut direncini artırır.

Adaçayı: Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra A, B ve C vitaminleri içerir. Özellikle dolaşım, sindirim sistemi ve hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır. Rahatlatıcı etkisi de bilinen adaçayı, özellikle yoğun geçen bir günün sonunda enerjinizi geri kazanmak ve yeniden canlanmak, bahar aylarında etkili olan yorgunlukla baş edebilmek için harika bir seçim olacaktır.

• Haftada en az 3 gün 45 dk – 1 saat yapacağınız fiziksel aktivite serotonin salgınızı artırarak mutlu hissetmenize ve fit kalmanıza yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı