Gündem Bahçe hortumuyla solunum yolunu açtı!

Bahçe hortumuyla solunum yolunu açtı!

Paylaş
Bahçe hortumuyla solunum yolunu açtı!

Mehmet Altuntaş, Fatih'te sokak ortasında fenalaşarak birden yere yığıldı. Tıp Teknisyeni Uygar Kızanlık, ambulanstaki aspiratör cihazı çalışmayınca evlerden istediği elektrik süpürgesi ve bahçe hortumu ile hastanın solunum yolunu açtı

Şanlıurfa’da emekli olduktan sonra çalışmak için İstanbul’a gelen 5 çocuk babası Mehmet Altuntaş, sokak ortasında fenalaşarak birden yere yığıldı. Altuntaş’ın yardımına ilk olarak Bakkal Lütfi Yırık koştu. Yırık’ın çağrısı üzerine bir süre sonra mahalleli yardım etmek için seferber oldu. Kalp krizi geçirdiği tahmin edilen Altuntaş için ambulans çağrıldı; ancak beklenen ambulans bir türlü gelmedi.

Haberin Devamı

Mahallede yaşananları duyan Tıp Teknisyeni Uygar Kızanlık da evinden çıkarak yardıma koştu. Hayati fonksiyonlarını kaybetmekte olan Altuntaş’a kalp masajı ve suni teneffüs yapan Kızanlık, hastanın solunum yolunun da tıkalı olduğunu fark etti. Ambulansın henüz gelmediğini ve hastanın durumunun kötüleştiğini gören Kızanlık, pratik düşünerek ilginç olduğu kadar tehlikeli olan bir yöntemle müdahaleye devam etti.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer18910","18910","201406","18910-155364.jpg","1", "0","Bahçe hortumu ile hayata dönüş!");

Kızanlık komşularından elektrik süpürgesi ve bahçe hortumu istedi. İlk başta ne olduğunu anlayamayan mahalleli, Kızanlık’ın isteklerini yerine getirmek için adeta seferber oldu. Evlerden getirilen kablolar uç uca eklenerek bakkaldan elektrik çekildi. Ardından kızanlık elektrik süpürgesi ve bahçe hortumu ile hastanın solunum yolunu açmaya çalıştı. Bir müddet sonra olay yerine gelen sağlık çalışanları müdahaleye başladı. Ancak ambulanstaki solunum yolunu açmakta kullanılan aspiratör cihazı arızalıydı. Bunun üzerine elektrik süpürgesi tekrar kullanıldı. Solunum yolu açılan hasta Altuntaş, yaklaşık 18 dakika sonra 112 ekibi ile hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalan Altuntaş, yaşam mücadelesini kaybetti.

Haberin Devamı

'TAMAMEN DOĞAÇLAMA DÜŞÜNDÜM'

Kalp krizi geçiren Mehmet Altuntaş’ın hayata döndürülmesi için kullanılan bu yöntem güvenlik kameraları tarafından da kayıt altına alınırken Tıp Teknisyeni Uygar Kızanlık, yaşananları şöyle anlattı:

"Vatandaşın yattığı yere geldiğimde solunumu ve kalbinin atmadığını gördüm. Bunun üzerine destek tedaviye başladım. Pozisyonlar verdim. Daha sonra suni solunum ve kalp masajına başladım. Ancak suni solunum ve kalp masajının yetersiz olduğunu gördüm. Çünkü gırtlak tamamen salgıyla doluydu ve bu salgının bir şekilde dışarıya alınması gerekiyordu. Doğaçlama yaptım. Bahçe hortumu ve elektrikli süpürgeyle hastanın ağzındaki sekresyonu emilmesini sağladım. Böylece hastanın solunum yolunu açtım. Aslında bu ilk yardımcının hızlı düşünüp yapabileceği bir girişim. Böylece kişinin solunum yolunun açıldığını gördükten sonra tekrar kalp masajı ve suni solunuma devam ettim. Hastanın hayata dönmesi beni umutlandırdı."

Haberin Devamı

Bir süre ambulans beklediklerini belirten Kızanlık “112 ekibi geldi. Mide sıvısı yine ağız boşluğuna geldi ve tekrar süpürge makinesini kullanmak zorunda kaldım. Çünkü 112’nin getirdiği aspiratör çalışmıyordu" dedi.

İHA