Ekonomi Bakan Albayrak'tan ekonomiyle ilgili çok önemli açıklamalar

Bakan Albayrak'tan ekonomiyle ilgili çok önemli açıklamalar

Paylaş
Bakan Albayrak'tan ekonomiyle ilgili çok önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasaların merakla beklediği "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u tanıttı

Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

Haberin Devamı

Bugün reform adımlarımızın ilanı için bir aradayız. Ağustos ayından bugüne kadar STK'ların katkı ve raporlarını alarak paketi hazırladık. İzleyeceğimiz politikaları şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşacağımızı söyledik.

2020 yılında yani ekonomi programının ikinci yılında yine önümüzdeki yıl gerçekleştirmeyi planladığımız programın tanıtımını seneye yapacağız. Seçimlere katılım oranı Türkiye'nin demokrasiyi ne kadar özümsemiş olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sonuçları her parti kendisine göre değerlendirecektir. Seçimdeki süreç hukuk temelinde sürüyor. Türkiye'nin önünde artık 4.5 yıllık seçimsiz bir dönem vardır. Türkiye'nin gündemi ekonomide reformdur.

Bugün başlatacağımız bu süreç sadece 2019 yılında tamamlayacağımız bir dizi reformu sizinle paylaşacağız. Bu zamana kadar teknik detay ve içeriği ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı ve hayata geçirilmeye hazır hale getirildi. Bu nedenle 2019 yılı sonuna kadar diyerek çok net bir tarih veriyoruz.

Haberin Devamı

"BANKACILIĞIN GÜÇLÜ YAPISINI SÜRDÜRECEĞİZ"

Reformların başında finansal sektör geliyor, onun altındaki de ilk başlık bankacılık sektörü olacak. Bankacılık sektörümüzün kredi hacmi 2 trilyon 513 milyar liradır. Bankacılığın güçlü yapısını sürdüreceğiz. İlk adımımız kamu bankalarımızın sermayelerini güçlendirmek olacak. Konkordato ve kredi yapılandırma meselesini çok daha iyi herkesin çıkarına olan yen bir yasal çerçeve ile ele alacağız. Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulacak.

BES, KIDEM TAZMİNATI FONU VE SİGORTA

Tasarruf ve sigortada reform yapılacak. Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandıracağız. Tamamlayıcı emeklilik sistemini düzenleyeceğiz. Vatandaşlar emekli olunca “Nasıl geçinirim” diye düşünmeyecekler. Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz. Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurulacak Sigortacılık önemli bir finansman kaynağı olacak. Sigortalanmayan sektörler sigortalanacak.

GIDA ENFLASYONU İLE MÜCADELE

Enflasyondaki en önemli sorunlarımızın başında gıdada yaşadığımız için reformlardaki en önemli adımlarımızı gıdada hazırladık. Gıda enflasyonu ile mücadele için reformumuz tarımda milli birlik projesi olacak. Mayıs ayında kamuoyu ile paylaşılacak.

Haberin Devamı

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf adımları devam edecek. Bütçede 76 milyar lira tasarruf hedefliyoruz. Gelirlerimizi daha da artırmak için toplumun genelini etkilemeyen, yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak ve enflasyona etkisi minimum olacak bazı adımlar hayata geçecek.

VERGİ DÖNÜŞÜMÜ

Vergi dönüşümü en önemli reformlardan biri olacak, detaylarını bu yıl içinde geniş kapsamlı sunum ile sunacağımız çalışmanın hazırlıkları sürüyor. Yüksek geliri daha adil şekilde vergilendireceğiz. Yeni vergi mimarimizde istisna ve muafiyetleri azaltacağız, kurumlar vergisini daha rekabetçi noktaya taşıyacağız. Gelire göre artan vergilendirmeyi etkin hale getireceğiz. Vergide reformu yeni vergi mimarisi, kayıtdışı ile mücadele ve mükellef hakları adı altında 3 başlıkta topladık. Yeni vergi mimarimiz istihdam oluşturma hedefinin üzerine oturacak. Kayıtdışılıkla mücadele edeceğiz. Mükellef beyanının esas olduğu, sadeleştirilmiş bir süreci hayata geçireceğiz, sahte belge ile mücadele için etkin bir yapıyı devreye almış olacağız. Dolaylı verginin ağırlığı azaltılırken, doğrudan verginin ağırlığı artırılacak. Mükellef memnuniyetini düzenli ve sürekli olarak ölçecek, eksiklikleri anında tespit edeceğiz.

Haberin Devamı

Bir diğer reform alanımız yargı alanı. Yargı reformunun vizyonu, güven veren ve erişebilir bir adalet sistemi olacaktır. Hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki önemli alandır. Uzun vadeli yatırımlar, öngörülebilir hukuk pratiğine yakından bağlıdır. Yargı reformu strateji belgesinin güncellenmesi çalışması devam ediyor. Yargı reformu strateji belgesi yakında bakanımız tarafından açıklanacak. Lojistik master planı bakanlığımız ve varlık fonumuz tarafından uygulanacak.