Gündem Bakan Eroğlu: İstanbul'un 4 aylık, Bursa'nın 2.5 aylık suyu var

Bakan Eroğlu: İstanbul'un 4 aylık, Bursa'nın 2.5 aylık suyu var

Paylaş
Bakan Eroğlu: İstanbul'un 4 aylık, Bursa'nın 2.5 aylık suyu var

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl bu zamanlar barajların doluluk oranının yüzde 51 olduğunu ancak şu anda bu oranın yüzde 29.2 olduğunu söyledi

Bakan Eroğlu, bu şehirlerdeki barajlara, en kötü kuraklık koşullarına göre hiç su gelmemesi durumunda yaklaşık olarak İstanbul için 4 ay, Ankara ve İzmir için 8,5 ay, Bursa için ise 2,5 ay yetecek kadar su bulunduğuna dikkati çekti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki 89 içme suyu barajında geçen yıl yüzde 51,1 olan doluluk oranının, bu yıl yüzde 29,2'ye düştüğünü bildirdi. Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 il için hazırladıkları İçme Suyu Eylem Planı ile illerin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacının nüfus ve su kaynakları dikkate alınarak planlandığını söyledi.

Türkiye genelinde 1 Ekim-16 Kasım tarihlerinde kümülatif yağışlar ortalamasında, uzun yılların ortalamasına göre yüzde 54,4 ve 2015 yılına göre de yüzde 60,4 azalma meydana geldiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti: "Geçen yıla göre bu yıl gerçekleşen yağışlarda ciddi azalmalar meydana gelmesi neticesinde, Türkiye genelinde izlememizde ve işletmede olan 324 depolama tesisinde (göller hariç) toplam aktif doluluk oranı geçen yıl 15 Kasım tarihi itibarıyla yüzde 51,2 iken, bu yıl aynı tarihli bu değer yüzde 42,7dir. 89 içme suyu barajında geçen yıl aktif doluluk oranı yüzde 51,1 iken, 16 Kasım itibarıyla bu değer yüzde 29,2'dir."

'Hiç su gelmezse...'

Eroğlu, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa şehirlerindeki içme suyu barajlarında bu yılın 16 Kasım itibarıyla aktif doluluk oranlarının sırasıyla yüzde 36,5, yüzde 19,6, yüzde 49,8 ve yüzde 32,1 olduğu bilgisini verdi. Bakan Eroğlu, bu şehirlerdeki barajlara, en kötü kuraklık koşullarına göre hiç su gelmemesi durumunda yaklaşık olarak İstanbul için 4 ay, Ankara ve İzmir için 8,5 ay, Bursa için ise 2,5 ay yetecek kadar su bulunduğuna dikkati çekti.

'İstanbul'un nüfusu artıyor'

Bakan Eroğlu, İstanbul'un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak için geliştirilen, Melen Projesi'nde son duruma ilişkin de bilgi verdi. İstanbul'da nüfus artışının devam ettiğini belirten Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Buna tedbir olarak Melen Projesi'ni planladık.

Dünyanın birçok ülkesinin nüfusundan fazla nüfusa sahip olan İstanbul'un, uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla dört aşama halinde geliştirilen Melen Projesi'nde en önemli aşamalardan biri, barajın inşaatıdır. Baraj tamamlandığında İstanbul şehrimizin 2071 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak. Melen Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 63 seviyesindedir. İnşallah önümüzdeki yıl bitirmeyi planlıyoruz."