Gündem Bakan Kaya Türkiye'ye döndü! İşte ilk açıklama!

Bakan Kaya Türkiye'ye döndü! İşte ilk açıklama!

Paylaş
Bakan Kaya Türkiye'ye döndü!  İşte ilk açıklama!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Türkiye'ye döndü. Bakan Kaya, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile birlikte açıklama yaptı.

Hollanda'da yaşanan krizin ardından Türkiye'ye dönen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı, Atatürk Havalimanı'nda AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve diğer yetkililer karşıladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı.

Bakan Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları...

Hollanda için, Avrupa demokrasisi için bir utanç gecesi yaşandı. Demokrasinin beşiği denilen kıta uluslararası hukuku ayaklar altında çiğnedi. Faşizan bir Nazi mantığıyla değerlendirmek yeterli bilmiyorum ama bunu kamuoyu takdirine bırakmak gerekir. Hollanda büyük bir yanlışlık içine girmiştir. Çarşamba günü gerçekleşecek seçimlerin malzemesi olarak yorumlamak gerçekçi değildir.

Dün akşam diplomasi açısından görüşmeler gerçekleştirdik. Avrupalı meslektaşlarımız, bu olaydan dolayı kendi hükümetlerini eleştirdiler.

Avrupa'nın geleceğinin tehdit altında olduğu şeklide yorumlayabiliriz.

16 Nisan'da referandum yapacak bir ülkenin yaklaşık 5 milyon vatandaşını yerinde bilgilendirme bakımında, onların en temel haklarını ifade edebilmek için, ziyaretleri iptal etmek, diplomatik kişilere antidemokratik müdahalelerde bulunmak çok ağır bir süreçtir, bunları kabul etmek mümkün değildir. Vatandaşlarımıza da bu hukuksuz uygulama karşısında resmi çok daha net gördüklerini düşünüyorum.

Türkiye büyük ve güçlü bir devlettir. Gereği yapılacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın.

Bakan Kaya'nın açıklamalarından satır başları...

Diplomatik pasaporta sahip bir bakan olarak Hollanda'ya seçmenlerle buluşmak üzere gittim. Vatandaşlarımızla kendi topraklarımız sayılan bir bölgede görüşmek üzere gittim. Bizim Hollanda'nın içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Konsolosluğumuza 30 metre kala aracımız durduruldu ve polisler girişimize izin vermedi ve konsolosumuzun da binadan çıkıp yanımıza gelmesine izin verilmedi.

İfade özgürlğündn bahseden Hollanda'da acı bir gece yaşadık. Maslahatgüzarımız gözaltına alındı. 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Polisler eşliğinde Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük. Çok kaba ve sert bir muameleye maaruz kaldık. Atlarla basın mensuplarına saldırdılar. 1.5 saat bekletildikten sonra Almanya'ya geçtik ve ülkemize döndük. Avrupa'nın tavrının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz Avrupa'ya vatandaşlarımızla buluşmaya gidiyoruz. Hollanda'da dün tüm özgürlükler askıdaydık.

Bir gecede OHAL ilan edildi. 15 Temmuz'da bizim ilan ettiğimiz OHAL'i Batı sürekli sorguladı. Bizim çıkarttığımız OHAL'i sorgulayan Batı bu olay üzerine OHAL ilan etti. Bütün bu yaşananları kınıyoruz. Batının duyarlı siyasetçilerinin bunu gördüğünü ve kınaması gerektiğini düşünüyoruz. En temel ihtiyaçlarımızın karşılanmadı. Hollanda'nın bu yaptığı ne insan haklarına ne demokrasiye uymuyor. Bir ülkenin bakanını sınır dışı ettiler.


NE OLMUŞTU?


Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretleri engellemişti.

Dışişleri Bakanlığı da halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesini istemişti.

Ayrıca Hollanda polisi, Türk vatandaşlarına müdahale etmişti. Rotterdam'da Başkonsolosluğa geçmesine müsaade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.