Ekonomi Bakan Şimşek: Okyanusta bir ada değiliz

Bakan Şimşek: Okyanusta bir ada değiliz

Paylaş
Bakan Şimşek: Okyanusta bir ada değiliz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyadaki belirsizlik ve sıkıntılara ilişkin, "Biz okyanusta kendi başımıza yaşayan bir ada değiliz. Mutlaka bir etkileşim olacak" dedi.

Şimşek, "East Capital" konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, işsizlik rakamlarına ilişkin bir soru üzerine, istihdamdaki artışın çok etkileyici olduğunu, 2007’den bu yana neredeyse 3,5 milyona yakın istihdam oluşturduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Bunun, dünyada ve Avrupa’da eşi benzeri az olan bir performans olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:
"Özellikle son 2 yıldır çok ciddi bir iyileşme var. İşsizlik oranının tek haneye düşmüş olması hakikaten cesaret verici. Burada önemli olan tabii ki mevsimsel etkilerden arındırılmış olan işsizlik oranlarıdır. Orada da bir iki aylık kötüleşmeden sonra tekrar istikrara kavuşmuş olması çok anlamlı... Türkiye ekonomisi istihdam yaratıyor.

Rakamlarda dikkatimi çeken çok önemli husus; işgücüne katılım oranı arttığı halde istihdamda artış çok ciddi oranlarda... İş gücüne katılım oranı artıyor. İlk defa yüzde 50’yi aşıyor, işsizlik oranı yüzde 9,2’ye düşmüş. Aslında bu başarı... Sadece yüzde 9,2 olarak görmemek lazım. İşgücüne katılım oranı bu kadar hızlı artmasaydı, şu anda işsizlik oranı çok rahat bir şekilde çok daha aşağılarda olurdu."

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Şimşek, istihdamın bu kadar güçlü şekilde artmasının Türkiye’nin aslında büyümesinin arkasındaki dinamiklerin hala güçlü olduğunu, yani Türkiye’nin iç dinamiklerinin temellerinin sağlam olduğunu gösterdiğini, dünyanın gelişmiş ülkelerinin işgücü piyasalarının "buhranvari" bir durumla karşı karşıya olduğu böyle bir ortamda cesaret verici olduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek, "Yine de ekonominin yılın ikinci yarısında bir miktar yavaşlayacağına dair işaretler var. Bunlar da olumsuz değil. Ekonominin bir miktar yavaşlamaya girmesi, yumuşak bir inişi sağlamamız Türkiye açısından çok önemli" dedi.

-"5,5 MİLYAR LİRALIK NET BAZLI ETKİ"-

Bütçe rakamlarına ilişkin sorular üzerine de Şimşek, bütçe performansındaki başarıda siyasi istikrarın önemine dikkati çekerek, bunun yanında doğru politika çerçevesinin de çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bütçenin seçim yılında çok iyi performans ortaya koyduğunu ifade eden Şimşek, "Burada yeniden yapılandırmanın katkısı var. Net bazda bu sene yeniden yapılandırmada yaklaşık 5,5 milyar liralık net bazlı bir etki öngörüyoruz. Ekonomide hızlı büyümenin beraberinde getirdiği vergi gelirlerindeki artışın etkisi büyük" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şartlar ne olursa olsun borcun milli gelire oranın, bütçe açıklarının milli gelire oranını aşağı doğru bir trendde tutmak istediklerini belirten Şimşek, bunlarla birlikte yaratacakları bütçe imkanlarını Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımlar için harcayacaklarını vurguladı.

Yılın sonuna doğru altyapıya daha ekstra kaynak ayıracaklarına değinen Şimşek, ama her halükarda bütçe açıklarının öngörülenin çok altında kalacağını, bu performansın Türkiye’yi ayrıştırdığını söyledi.

Şu anda çok yoğun şekilde orta vadeli program, orta vadeli mali ve 2012 bütçesi üzerine çalıştıklarını hatırlatan Şimşek, "Bizim için önemli olan yapısal reformlardır. Özellikle cari açığı daha makul seviyeye çekecek orta, uzun vadeli yapısal reformlarla ilişkilidir" diye konuştu.

-"CARİ AÇIK, GEÇMİŞE AİT BİR SORUN"-

Mehmet Şimşek, yılın ilk 8 ayına bakıldığında genel kamu harcamalarının aşağı yukarı enflasyona paralel arttığını, gelirlerin çok daha hızlı arttığını, bunun beraberinde fazla getirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu, ’biz gelir artışının önemli bir kısmını tasarruf ettik’ anlamına geliyor. En azından yılın ilk 8 ayında... Yılın geri kalan kısmında bizim için tabii ki bütçe hedefleri, mali disiplin önemlidir. Ama insanımıza, altyapıya, ARGE’ye yatırım da önemlidir, eğer imkanlarımız varsa... Çünkü başka türlü ülke kalkınmaz. O nedenle bu konudaki çabalara da devam edeceğiz. O denge önemli bir dengedir. Bir yandan ülkenin ihtiyaçları, bir yandan da mali disiplin..."

Dünyada birçok ülkede bu dönemde memurun işten çıkarıldığını, Türkiye’nin ise ihtiyaç duyduğu personeli almaya devam ettiğini ifade eden Şimşek, "Dünyada tabii ki çok ciddi belirsizlikler, çok ciddi sıkıntılar var. Bu sıkıntılar, mutlaka şu ya da bu şekilde dolaylı olarak bize de yansıyor, yansıyacak. O nedenle önemli olan şu; Türkiye ekonomisinin orta, uzun vadeli görünümünü güçlü kılmak, kalıcı bir tahribatı yaşamamak... Biz okyanusta kendi başımıza yaşayan bir ada değiliz" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek, konferans sırasındaki konuşmasında cari açık beklentisine ilişkin söylediklerine dair bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
"İç talep yılın ilk yarısında çok güçlüydü. Fakat son dönemde ortaya çıkan veriler, ciddi bir yavaşlama olduğunu gösterdiğini ifade ettim. Ve bu çerçevede bakıldığında gerek kurdaki düzeltme, gerek iç talepteki yavaşlama, gerekse muhtemelen petrol fiyatlarında, Libya’nın tekrar üretime başlamasıyla, bir düşüşle birlikte ben Türkiye’nin cari açığının daralmaya başlayacağını, cari açık sorununun aslında geçmişe ait bir sorun olduğunu ifade ettim. Fakat orta, uzun vadede cari açığın çok daha kalıcı bir şekilde idare edilebilir, yönetilebilir bir noktaya çekilmesi için de yapısal reform gündeminden bahsettim."

Haberin Devamı