Ekonomi Bakan Şimşek'ten tahmini büyüme

Bakan Şimşek'ten tahmini büyüme

Paylaş
Bakan Şimşek'ten tahmini büyüme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yılın son çeyreğinde yüzde 4 ila 5 arasında büyüme kaydettiğini söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Marmara Üniversitesi Rektörlüğünde düzenlenen "Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları" adlı toplantıya katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Şimşek, büyüme rakamalarına değindi. Şimşek, "Ben Türkiye'nin yılın son çeyreğinde yüzde 4 ila 5 arasında büyüdüğü kanısındayım.

Ben eldeki birtakım verilerden yola çıkıyorum. Resmi rakamlar değil... Bu, 2009 yılına ilişkin daralmayı belki öngördüğümüz yüzde 6'nın altına çekebilir" dedi.

Bakan Şimşek," Gelinen bu noktada bir bütçe açığı yaşandı ama bu geçicidir. Hedef olarak bu yılın sonunda yüzde 4.9 olmakla beraber ben şuna inanıyorum. Bu hedefin ötesinde bir performans ortaya koyacağımıza inanıyorum." dedi.

IMF ANLAŞMASI

Konuşmasının ardından Bakan Şimşek konuyla ilgili soruları yanıtladı. Bakan Şimşek, IMF ile bir anlaşma olup olmayacağı yönündeki bir soruya cevap verdi.

Şimşek, IMF Programının Türkiye'ye üç noktada katkısı olabileceğini söyleyerek, "IMF programının olması bir sigorta poliçesi olarak görülebilir" dedi.

Kendilerinin orta vadeli bir program ortaya koyduklarını ve bu programın gayet makul olduğunu söyleyen Şimşek, "Buna biz IMF desteği alabilirsek, bu Türkiye için bence olumlu olur. Yok başka hususlar veya farklı yaklaşımlar söz konusu olduğunda, Türkiye çok rahat şekilde en sıkıntılı dönemi IMF'siz bir şekilde atlatmıştır" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNİN İPTAL KARARI

Toplantının sona ermesinin ardından Bakan Şimşek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen işlem vergisiyle ilgili bir soruya "Maliye Bakanlığı olarak Anayasa Mahkememizin iptal ettiği hususlardaki çalışmalarımızı henüz tamamlamadık. Bu çalışmayı inşallah bu hafta içinde bitireceğiz.

Ve önümüzdeki haftadan itibaren de önce Ekonomi Koordinasyon Kurulunda sonra da Bakanlar Kurulunda tartışmaya açacağız. Daha önce de açıkladım. Bu konuda yapılan spekülasyonlara itibar etmeyiniz.Piyasalarımızı, bütçe disiplinimiz ve tabii ki ekonomimiz açısından en makul çözümü bulacağız. O çerçevede bakmakta yarar var " şeklinde konuştu.

Pınar Çıtak Koygun/İSTANBUL (DHA)

2

Haberin Devamı