Gündem Bakan Yılmaz açıkladı! Suriye uçağı neden düşürüldü?

Bakan Yılmaz açıkladı! Suriye uçağı neden düşürüldü?

Paylaş
Bakan Yılmaz açıkladı! Suriye uçağı neden düşürüldü?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan düşürülen uçak hakkında açıklama geldi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sınır ihlali gerekçesiyle düşürülen Suriye uçağıyla ilgili konuştu. Bakan Yılmaz şunları söyledi:

"Suriye'ye ait 2 adet VİC 23 uçağı Suriye hava sahasından ülkemize doğru bugün saat 13.01'den itibaren Diyarbakır'daki birleştirilmiş kontrol ikmal merkezi tarafından 80 milden itibaren takip edildi, izlenmeye başlandı. Türk sınırına Suriye uçakları Türk hududuna 10 milden itibaren yaklaştığında 4 kez kendileri ikaz edilmiştir. Bu yaklaşan 2 uçaktan bir tanesi ikaz üzerine geri dönmüş, ancak 2 uçaktan bir tanesi Türk sınırını ihlal etmiştir. Uyarılara rağmen ihlalde devam eden uçak Çamlıtepe hudud karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık 1 kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş daha sonra da Batı'ya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde bulunan havada hazır 2 adet F16 uçağımızdan birisi angajman kuralı gereğince 13.16 sularında Suriye uçağına füze ataraktan Suriye uçağını hududun bin 200 metre güneyinde Suriye topraklarında yer alan Keseb Bölgesine düşmüştür. Uçağın Keseb bölgesine düşüşü bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından da gözlenmiştir. Bildiğiniz gibi bizim bir uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi üzerine angajman kuralları değiştirilmiştir. Kaldı ki bizim o ihlal eden uçaklarımız hiçbir zaman Suriye tarafından sınır ihlali yapıldığı şeklinde hiçbir ikaz ve uyarı da bulunulmamıştır. Ancak hasmane bir tutumla hiçbir uyarı yapılmadan düşürülmesi üzerine biz angajman kurallarını değiştirdik ve sınırlarımızı ihlal eden uçakların düşman muamelesi göreceği ve gereken karşılığı alacağını o zaman açıklamıştık. İşte bu günde sınırlarımızı ihlal eden Suriye uçağı işte bu günde sınırlarımızı ihlal eden Suriye uçağı F-16 tarafından düşürülmüştür. Dolayısıyla Türkiye 'nin kararlılığı test edilmesine hiç gerek yoktur. Türkiye kendi hudutlarını koruma gücü kapasitesine sahiptir. Kendi hava sahasını koruma gücüne sahiptir. Kendi deniz kara sularını koruma gücüne kapasitesine sahiptir. Türkiye'nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir. Türkiye vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya müketedirdir. Bugünkü olayda bunu göstermiştir."


Bakan Yılmaz angajman kurallarının değiştiğini hatırlatarak şöyle devam etti:
"Önce bir angajman kurallarını değiştiriyorsunuz. Bizim hudutlarımızı ihlal ederseniz. Dolayısıyla sizler düşürülürsünüz. Özü bu sınırımızı ihlal etmiş mi etmiş. Bizde angajman kurallarımızı sınırlarımızı ihlal eden uçaklara gerekli cevap verilecek demiş miyiz. Onlara talimatı vermişiz. O halde verilen talimatı hakkıyla yerine getiren görevlilerimizi pilotlarımızı takdir edilmesine ve onların amiri hem Hava Kuvveteleri komutanımız, Genel Kurmay Başkanlığımız da dahil olmak üzere biz görevlerini hakkıyla layıkıyla ve millete layık oldukları için bizde tebrik ediyoruz."

DHA