Gündem Bakan Zeybekci'den Zarrab açıklaması: Canı cehenneme!

Bakan Zeybekci'den Zarrab açıklaması: Canı cehenneme!

Paylaş
Bakan Zeybekci'den Zarrab açıklaması: Canı cehenneme!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den Reza Zarrab'la ilgili çarpıcı bir çıkış geldi. Zeybekçi, "İtiraf etse ne diyecek, Türkiye’ye ne zararı olur? Ne olursa olsun, canı cehenneme" dedi.

Zeybekci, TBMM’de Milliyet’e yaptığı açıklamada Reza Zarrab'la ilgili şunları kaydetti:

"Ne olursa olsun canı cehenneme. Türkiye’ye ne zararı var bunu anlamıyoruz. Türkiye’ye ne zararı olur ne yapar. İtiraf etse ne diyecek? Ne itiraf edecek? Sonunda aracılık yapmış olan Halkbankamız var. Halk Bankasının yaptığı işlemlerin hiçbirinde, ne almışız enerji almışız karşılığında para vermişiz. İran bu parayı ambargo dışındaki aldığı tüm ürünlerin finansmanında kullanmış ve Halk Bankası bu paraları oralara ödemiş. Hiçbir şeyi saklı ve gizli yapmamış ve son derece şeffaf."

NE OLMUŞTU?


Reza Zarrab'ın ABD'deki davasını yakından takip eden ve bir görüşme gerçekleştiren Cahit Akbulut, Zarrab'ın savcılıkla iş birliği yapmış olma ihtimalinin kesinleştiğini ve 27 Kasım'daki duruşmada Zarrab'ın olmayacağını söylemişti.

Reza Zarrab'la 3 hafta önce bir görüşme gerçekleştiren ancak görüşmenin detaylarına 'etik' olmadığı için girmeyeceğini belirten Akbulut, Reza Zarrab'ın durumuna ilişkin yaptığı açıklamaların yanı sıra, tutuklu bulunan Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın da savcılıkla iş birliği yapma ihtimalinin belirdiğini ifade etmişti.

Akbulut, "Bütün gelişmeleri değerlendirdiğimizde, 27 Kasım'daki duruşmaya, sadece Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla katılacak. Önceki duruşmalarda, diğer sanıkların da isimleri sanık listesinde oluyordu. Şimdi yalnızca Hakan Atilla'nın ismi var." demişti. Akbulut, sanık listesinde yalnızca Hakan Atilla'nın isminin olmasının, Reza Zarrab'ın savcılıkla iş birliği yaptığının kanıtı olduğunu şöyle anlatmıştı: "Duruşma listesinde sadece Hakan Atilla'nın ismi olduğu için, Rıza Sarraf'ın savcılıkla iş birliği yaptığı kesinleşti."

27 Kasım'daki duruşmada, Reza Zarrab'ın sanık değil tanık olma ihtimalinin doğduğunu da ifade eden avukat Akbulut, Halkbank yöneticisinin da savcılıkla iş birliğine gidebileceğini ileri sürmüştü. Akbulut, şunları söylemişti:

"Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın çıkacağı duruşmada, Reza Zarrab'ın şahit olma ihtimali var. Reza Zarrab savcılıkla anlaştıysa, ki anlaştı, şahitlik yaptığı anda, Hakan Atilla'nın savunmaları çökecek. Reza Zarrab'ın şahitlik yapması, Hakan Atilla'yı da savcılıkla anlaşma yoluna girmeye iter. Bugüne kadar Reza Zarrab'ın durumunun bilinmemesi, Hakan Atilla'nın savunma stratejisini belirleyememesine sebep oluyordu. Hakan Atilla'nın savcılıkla anlaşması da sürpriz olmaz."


ABD MEDYASI: ZARRAB İŞBİRLİĞİNE BAŞLADI


Öte yandan ABD medyası, New York’ta tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliğine başladığını öne sürdü.


NEDEN TUTUKLANMIŞTI?

Türkiye’de 17 Aralık rüşvet operasyonunda yakalanıp 70 gün hapis yattıktan sonra serbest kalan işadamı Reza Zarrab, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından Miami’de tutuklanmıştı.