Gündem Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü'nden önemli açıklamalar

Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü'nden önemli açıklamalar

Paylaş
Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü'nden önemli açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Numan Kurtulmuş, başta cinsel istismar önergesi olmak üzere günün sıcak başlıklarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu

İşte Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un açıklamalarının satır başları:

Veri merkezlerinin Türkiye'de oluşturulması projesi var. Verilerimizin yüzde 70'i yurt dışında toplanıyor. Bu veri güvenliği açısından da riskli bir durum. Bu proje hızlandırılacaktır.

Bir başka konu ise İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ortak projeyle okullarımızın güvenliğiyle ilgili bir konu. Hem uyuşturucu hem de diğer kötü alışkanlıklarla mücadele için kamera sistemi oluşturulması planlanıyor. Bunun yanı sıra seyyar güvenlik unsurlarının oluşturulması de gündemimizde.

İç ve dış güvenlik unsurları ele alınmıştır.

Sorular - Cevaplar

Yarın ekonomi koordinasyon kurulu toplantısı yapılacak. Neden buna gerek görüldü?

Geçen cuma yapılan toplantıda piyasayla ilgili gelişmeler konusunda Merkez Bankası'nın yapacağı hazırlıklar gündeme gelmişti. İkinci konu ise yapısal reformları sürdürmeydi. Cuma günü reel sektörün geliştirilmesi için perspektifin sürdürülmesiydi.
Perşembe günü de MB Para Politikalar Kurulu toplanıyor. Ekonomide olağanüstü bir durum söz konusu değildir.

Cinsel istismarla ilgili düzenleme çok tartışılıyor. Bakanlar Kurulu'nda bu konu konuşuldu mu?

STK'ların, milletvekillerinin farklı kanaatlari var. Bunları titizlikle gözden geçiriliyor. Şu anda Türkiye'de var olan uygulamalardan kaynaklı olarak gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz olaylarını kapsamayacaktır. CHP ve MHP'nin başka teklifleri de varsa bunu görüşmeye hazırız.

Şu andaki haliyle düzenleme o tarihten önceki durumu kapsayan bir düzenlemedir. Bu bir af düzenlemesi değildir.

Şu anda ortada parlamentoya gelmiş tekliften başka bir teklif yok! Biz de AK Parti ve CHP'nin teklifinin gelmesi en doğru yollardan birisi.

İsrail'de ezan okunmasının yasaklanmasıyla ilgili görüşünüz nedir?

Öncelikle İsrail'de Mescidi Aksa'da ve diğer camilerde ezan okunmasına kısıtlama getirilmesi din ve vicdan özgürlüklerine aykırı bir durumdur. Kudüs çok dinlilik ortamıyla yeni karşılaşmıyor. Özellikle Osmanlı zamanındaki barış döneminde kiliselerdeki çan sesleri ile ezan sesleri birbirine karıştı. Hiç kimse birbirine sormadı. Böylesine çok kültürlü geçmöişi olan bir yerde ezan seslerinin kısılmasına çalışmak anlaşılır gibi bir şey değildir. Kudüs'ün çok kültürlülüğüne hakarettir. Ben böyle bir yalnışın uygulamaya geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu kararların geri alınacağını düşünüyorum. Eğer biz ezanı camilerde yasaklayacağız diyorlarsa şunu sormak isterim: Biz ezanları havralarda mı okutacağız?

Şangay meselesi...

Dünyanın bütün bölgeleriyle ilişki kurabilen ender ülkelerden birisiyiz. Bu anlamda Türkiye'nin elinin kuvvetli olduğunu gösteren işaretlerdir. Orada yapılacak herhangi bir adım Türkiye'nin başka bölgelerle olan ilişkilerini ortadan kaldıracağı anlamına gelmez.

Cinsel istismar düzenlemesi...

Biz CHP ve MHP'nin teklifleri varsa getirsinler derken zaten bir görüşme zeminini işaret ediyoruz. Yarına kadar bu konuda ümit ederim ki gelişmeler olur.

MHP ile yeni anayasa görüşmesi

Görüşmeler olumlu bir mecrada sürüyor. MHP henüz son noktayı koymamıştır. Ondan sonra 330'un aşılacağı anlaşıldığında konu hızlı bir şekilde Meclis gündmeine getirecektir.

ÖTV'yle ilgili yeni düzenleme...

ÖTV düzenlemesi henüz Cumhurbaşkanımızın onayından geçmedi. Onaydan sonra hazırlanacak yeni düzenlemeyle ilgili hangi aracın ne kadr ÖTV ödeyeceğine ilişkin liste de Maliye Bakanlığı tarafından da belirlenecektir.