Beden Sağlığı Bakım yaptırırken Hepatit B olmayın!

Bakım yaptırırken Hepatit B olmayın!

Paylaş
Bakım yaptırırken Hepatit B olmayın!

Prof. Dr. İftihar Köksal, bakım merkezlerinde Hepatit B riskine dikkat çekerek özellikle kadınların dikkatli olması gerektiğini söyledi

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, "Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan Hepatit B, kadınların manikür, pedikür yaptırmak için gittikleri kuaförde bulaşabilir. Bu nedenle kadınların otokontrol yapmaları gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı

3,5 MİLYON TAŞIYICI VAR

Hepatit B hastalığının kansere, siroza kadar giden çok ciddi bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Köksal, "Türkiye'de 70 milyon kişinin yüzde 5'i, yani 3.5 milyon kişi Hepatit B virüsü taşımakta. Karadeniz Bölgesi'nde de taşıyıcılık oranı yüzde 5 civarında. Bize hastalığını bilerek gelen hasta sayısı son derece az, bu nedenle farkındalık yaratmak gerekiyor" dedi.

KADINLARI UYARDI

Prof. Dr. İftihar Köksal, Hepatit B'nin çok basit yollarla bulaşabildiğini belirterek, "Hastalığın bulaşmasında kan en önemli etken. Bu nedenle kesici ve delici aletlerin kullanımı önemli bir bulaşma yolu. Akupunktur, manikür, pedikür, diş çektirme ve berberde tıraş olmak riskli davranışlar oluşturur. Bu yüzden manikür, pedikür için kuaföre, tıraş olmak için berbere giden kişiler mutlaka kullanılan aletlerin yeni olması gerektiğine dikkat etmelidir, otokontrol yapmalıdırlar" dedi.

Haberin Devamı

İMAM NİKAHI RİSKLİ

Köksal, denetimsiz çalışan diş hekimlerinin, ruhsatsız diş teknisyenlerinin, hijyene dikkat edilmeyen toplu sünnetlerin, sağlık taraması yapılmadığı için imam nikahlı birlikteliklerin hastalık açısından büyük risk oluşturduğunu da kaydetti.

KAPI AÇILDI HASTALIK ARTTI

Prof. Dr. Köksal, Sarp Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından Hepatit B oranında artış olduğunu belirterek, "Kapı açılalı yaklaşık 20 yıl oldu. Bu cinsel yolla bulaşan hastalıkların tümünde artışa sebep oldu. Sadece Hepatit B değil, Hepatit C de, AIDS de, frengi de arttı. Evlilik öncesi kişilerde tarama yapılıyor, ama eşin muhtemelen evlendikten sonra eşi dışında ilişkisi oluyor ki kadın akut hepatit ile geliyor karşımıza. Koca taşıyıcı, hanımına bulaştırmış oluyor" diye konuştu.

HABERTÜRK