Yaşam Balıkçılar şaşkın! Türkiye'de ilk kez görüldü

Balıkçılar şaşkın! Türkiye'de ilk kez görüldü

Paylaş
Balıkçılar şaşkın! Türkiye'de ilk kez görüldü

Bodrum’da balıkçıların oltasına takılan vantuz balığı, şaşkınlık yarattı. Uzmanlar köpek balığı, balina, su kaplumbağaları ve gemilere üzerindeki vantuz ile yapışarak hareket eden bu balığın, Türkiye denizlerinde ilk kez görüldüğünü belirtti

Bodrum'da oturan amatör balıkçı Mustafa Yıldızhan’ın kıyıdan attığı oltaya takılan 90 santimetre uzunluğundaki vantuz, şaşırttı. Bölgede doğup büyüdüğünü ve şimdiye kadar bu tür bir balık görmediğini belirten Yıldızhan, "10 yaşından beri burada balık avlarım, bu tür balık görmedim. Balığı tanıdığımız bütün balıkçılara gösterdik, onlar da tanımadı. Bu nedenle şüphelendik; zehirli midir, nedir bilmiyoruz. Başının üzerinde ayakkabıyla basılmış gibi izler var, görünce şoke olduk" dedi.

MÜZEYE GÖNDERİLDİ

İncelenen balığın türünün vantuz olduğunu söyleyen Deniz Ticaret Odası Bodrum Yönetim Kurulu Üyesi kaptan Arif Yılmaz ise "Köpek balığı, balina, su kaplumbağaları ve gemilere üzerindeki vantuz ile yapışarak hareket eden bu balığı denizlerimizde ilk kez görüyoruz. Cebelitarık veya Kızıldeniz’den giren büyük balina köpek balıklarına ya da gemilere tutunarak sıcak sulardan, okyanuslardan bölgemize gelmiş olabilir. Denizlerimizde yaşayan ve üreyen bir cins değil. O nedenle insanlarımız ve balıkçılar şaşkına döndü. Balığı incelenmesi ve ardından müzede yer alması için hocalarımız ile görüştük. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki Su Ürünleri Müzesi’ne gönderdik. Orada sergilenecek. Müzemizde bu cins bir balık örneği yoktu" dedi.

VANTUZ BALIĞI NEDİR?

Vantuz balığı, sıcak tropik bölge denizlerinde yaşar. Dolaşmak için aracı kullanır. Başındaki tutunma vantuzu ile köpek balığı gibi iri balıklara ve gemilere yapışarak kendini taşıtan bir balık türüdür. Denizciler arasında "yapışkan balığı" da denir.

Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), DHA

Haberin Devamı