Sağlık Balkabağıyla hastalıklara savaş açın

Balkabağıyla hastalıklara savaş açın

Paylaş
Balkabağıyla hastalıklara savaş açın

Balkabağı, brokoli, kırmızı tatlı biber, mantar, domates, ıspanak, portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon, nar gibi meyve ve sebzeler içerdikleri vitamin ve minerallerle vücutta enfeksiyonu önleyip bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor

Kış döneminde havaların soğuması ile birlikte beslenme düzeninin de değiştirilmesi gerekiyor. Kış ayları boyunca beslenmeye dikkat ederek bu dönemde yaygınlaşan salgın hastalıklara karşı vücudumuzu korumak mümkün.

Haberin Devamı

C vitamininin kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirmede önemli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, bu dönemde antioksidan yani hücre yenileyici özelliği bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Antioksidan açısından zengin besinleri sıralayan Köprülü “Antioksidan, sebzelerden balkabağı, brokoli, kırmızı tatlı biber, mantar, domates ve ıspanakta, meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon ve narda yoğunlukla bulunur. Bu meyve ve sebzeler içerdikleri E vitamini, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerle de vücutta enfeksiyonu önleyip bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur” diyor.

BALIK VE SALATA TÜKETİN

Kış aylarında balık tüketiminin de en az meyve sebzeler kadar önemli olduğunu belirten Dyt. Ece Köprülü “Balıklar bu mevsimde daha çok yağlanır, bu da Omega 3 yağ asidinden zengin oldukları anlamına gelir. Haftada 1-2 sefer tüketilecek olan somon, uskumru, palamut, sardalya gibi balıklar içerdikleri Omega 3 ile vücutta enflamasyonu önleyip var olan mikroplar ile de savaşır” diyor.

Haberin Devamı

Köprülü, kahvaltıda ve ana öğünlerde özellikle et, tavuk ve balıklarla birlikte tüketilen bol yeşillikli salataların içerdiği yüksek lif ve A, C, K vitaminleri ile de vücudun kışın olumsuz etkilerine karşı korunacağını belirtiyor.

Salatalarda marul, domates ve salatalık yerine roka, tere, maydanoz, dereotu, kuzukulağı, nane veya ıspanak gibi yeşillikler kullanılabileceğini söyleyen Köprülü, ayrıca içerisine ceviz, badem, nar, portakal gibi antioksidandan zengin gıdaların da konularak salataların hastalıklara karşı daha yararlı hale getirilebileceğini dile getiriyor.

YUMURTA YİYİN

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için büyük önem taşıyan yumurtanın demir ve B12 açısından zengin bir kaynak olduğuna dikkat çeken Ece Köprülü, kahvaltıda veya diğer ana öğünlerde tüketilen yumurtanın haşlandığında peynir ve üzerine limon sıkılmış bol yeşillik tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Köprülü, yumurtanın omlet veya menemen yapıldığında ise içine domates, biber, ıspanak, mantar gibi vitamin ve mineralden zengin sebzelerin eklenmesini öneriyor.

Haberin Devamı