Cumartesi Postası Balkon ve bahçeleri nasıl şenlendirelim?

Balkon ve bahçeleri nasıl şenlendirelim?

Paylaş
Balkon ve bahçeleri nasıl şenlendirelim?

İçinde bulunduğumuz süreç, balkon ve bahçelerin kıymetini artırdı. Minik de olsa bir balkonunuz ya da bahçeniz varsa çok şanslısınız. Evinizdesiniz ama sokağın havasını da duyabiliyorsunuz. Daha ne olsun! Peki, balkon ve bahçelerimizi nasıl gerçek bir yaşam alanına döndürebiliriz? Hangi çiçeklerle renklendirebiliriz? İşte tüyolar… Halime Çelikel / halime.celikel@posta.com.tr

SARAYLARA LAYIK…

Haberin Devamı

Çiçek tohumları genelde baharda ekilir. Ama sıcak temmuz günlerinde ekilebilecek tohumlar da var. En önemlisi ‘nazlı’ karakteriyle bilinen hezaren. Çiçekleri yunusların ağız kısmına benzediği için Latincede Delphinium diye adlandırılmış. Bir adı da saray çiçeği.

Mavi, mor, pembe ve beyaz açan çiçek iki metre kadar boylanabilir. Gölgeleri sever Hezaren, yaz boyu çiçekli kalır.Çok seneliktir. Temmuzda tohumları ekilip eylül-ekimde fideleri esas yerlerine alınabilir. Fazla bakıma ihtiyacı yoktur. Yarı gölgede çok mutlu olur.

Filiz ve tohumları zehirli olduğu için çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalı. Altın ararken... 1849’da ‘Altına Hücum’ döneminde, köşeyi dönme peşindeki iki çocuk, Amerika’nın Orta Batı kısmındaki evden Kaliforniya kıyılarına kadar giderler. Yol boyunca saldıran zehirli yılanlar ve böceklerden kendilerini hezaren bitkileri sayesinde korudukları anlatılır.

Haberin Devamı

PALETLE BAHÇE YAPABİLİRSİNİZ

Temmuzda ekilip dikilebilecek sebzeler fasulye, havuç, brokoli, mısır, roka, semizotu, ıspanak, maydanoz, nane, taze soğan ve marul... Bahçeniz yoksa da dert değil. Biraz emekle paletten yapacağınız dikey bir bahçe ile bunları küçük bir balkonda bile yetiştirebilirsiniz. Paletleri sehpa ya da sedir yapımı için de kullanabilirsiniz.

Temmuzda balkon ve bahçe bitkilerinin bakımında bunlara dikkat!

Sıcakların kendini iyice belli ettiği temmuz ayında bitkilere verilen su mutlaka artırılmalı ve asalak bitkilerin oluşması ayıklama yapılarak engellenmeli.