Bandırma Bandırma’da Kabotaj Bayramı kutlandı

Bandırma’da Kabotaj Bayramı kutlandı

Paylaş
Bandırma’da Kabotaj Bayramı kutlandı

Bandırma’da Kabotaj Bayramı kutlandı

Ümit BABACAN/BANDIRMA,(Balıkesir),(DHA) - BALIKESİR’in Bandırma İlçesi’nde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yıl dönümü gerçekleştirilen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törenin ardından denize açılan protokol üyeleri görevi başında şehit düşen deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bıraktı.

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde sabah saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda çelek koyma töreniyle başlayan Kabotaj Bayramı programına, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Bandırma İlçe Emniyet Müdürü Soner Duran, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma Liman Başkanı Kürşat Ayıldız, Bandırma Liman İşletme Müdürü Orhan Kılıç ile bazı daire müdürleri katıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Deniz Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu ve Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Törenin ardından denize açılan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Üs Komutan Vekili Hv. Per. Yzb. Bülent Altuntaş, İlçe Emniyet Müdürü Soner Duran ve Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından görevi başında şehit düşen deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bırakıldı. Kutlamalar kapsamında, botla denize açılan sahil güvenlik ekipleri izleyicilere kısa süreli görsel bir şov gerçekleştirdiler.

Liman Başkanlığı Personeli Sörvey Mühendisi İlkay Taşkaya , “Bugün 93. Yılını kutlamakta olduğumuz, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Ulu Önder Atatürk'ün Yüce Türk Milletine armağan etliği en büyük başarılardan biridir. 1923 yılında kurulan genç Türkiye’mizde Ticaret Filomuz neredeyse yok gibiydi. O tarihlerde kendi sularımızda yük taşıma ve yolcu ulaşım ihtiyacını yabancı bayraklı gemiler karşılıyordu. En zor günleri yaşadığımız Kurtuluş Savaşı günlerinde kazandığımız büyük zaferin yanında ülke olarak zor durumda olan bir milletin askeri, ekonomik ve siyasi olarak gelişmesi için Ulu Önderimiz Atatürk, 1926 yılında 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile Türk Limanları arasındaki deniz ulaşım hakkını, sadece Türk Bayraklı gemilere kazandırmış ve bu büyük günü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak ülkemize armağan etmiştir.” İfadelerini kullandı.

Deniz kirliliğine dikkat çeken Taşkaya, Denizcilik başta Deniz Ticaret Filosu olmak üzere gemi-inşa onarım limanlar acentelik arama-kurtarma gibi destek üniteleri ile entegreli bir faaliyettir. Bu nedenle denizciliğin her kesimi bir deniz ülkesi değil, bir denizci ülkesi olma yolunda çaba göstermeliyiz. Bu itibarla Türk Deniz Ticaretinin geliştirilip güçlendirilmesi ve deniz kirliliğine karşı birey, toplum ve ülke bilincinin sağlanmasını Türk Milletinin vazgeçilmez hedefi kılmak için Ulu Önder Atatürk’ün "En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan 1 ürkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” Sözünün gereğini yerine getirmek için ilerleme kaydettiğimizi ve bunu daha da ileri götürmek için Türk Milleti olarak hedef ve gayelerimizi büyük tutmak gerektiğini söylemek isterim.” Dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı