Ekonomi Bankacılardan 'polis' tepkisi

Bankacılardan 'polis' tepkisi

Paylaş
Bankacılardan 'polis' tepkisi

Kredi konusunda, 'Polisiye tedbir alırız' diyen Ali Babacan'a, Ersin Özince'den sert yanıt geldi

Kredilerdeki artışı sınırlamak isteyen hükümet kanadından gelen açıklamalar ve Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda yaptığı son arttırım, bankacıları isyan noktasına getirdi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın yaptığı “Kredilerdeki artışta ortalamayı yükselten 3-4 banka var. Bunu polisiye tedbirlerle yapmayı tercih etmiyoruz. Baktık hiç uyulmuyor, o bankalar kendilerine özel tedbir beklesin” açıklamasına ve Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarındaki artırımına bankacılar ateş püskürdü.

"KARLILIK TIRPANLANIYOR"

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılığın zamansız ve gereksiz şekilde kârlılığının tırpanlandığını ileri sürdü. Özince, “Hadi munzam karşılığı arttırdınız, peki bunun faizini vermemek niye” dedi.

"LÜKS TÜKETİME AĞIR VERGİLER UYGULANSIN"

İthalatı sadece bankaların değil piyasanın da finanse ettiğini belirten Özince, “Nasıl benzinin fiyatını 4 lira yapıyorsak, başka tüketimlere de aynı şekilde caydırıcı davranmalıyız.

Lüks tüketime daha ağır vergiler uygulayalım. Dönüp dönüp bankacılığın açtığı şubeden, topladığı mevduata kadar her şeyi defalarca vergilendirecekseniz, bu işe yaramaz” dedi.

"HUKUK DEVLETİNDE DEĞİL MİYİZ?"

“Kredi sınırlamasıyla ilgili bazı bazı bankalara polisiye tedbirlerin uygulanması”na ilişkin soru üzerine Özince, şunları kaydetti: “Bu hakikaten şaka gibi. Polisiye ne tedbir uygulayabilirsiniz ki bir bankaya? Hukuk devletinde değil miyiz? Polislik bir şeyimiz varsa yerimizde durduğumuz kabahat zaten. Görevini yanlış yapan bankacıya çok rahatlıkla otorite ‘Ben bunu uygun görmüyorum’ diyebiliyor.”

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bankaların bu yükü taşıyamayacağını belirterek, bunun kredi faiz oranlarına yansıyacağını kaydetti.

Kalkan, son uygulamaların bankaların kârlılığında yüzde 20 düşüşe neden olacağını ifade etti. Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ise, munzam artışlarının bankaların borsa değerlerini dolar bazında yüzde 30 düşürdüğü belirterek, kredi faizlerin yükseleceğini açıkladı.

Haberin Devamı