Gündem Baraj kapakları açıldı, 600 koyun telef oldu

Baraj kapakları açıldı, 600 koyun telef oldu

Paylaş
Baraj kapakları açıldı, 600 koyun telef oldu

Baraj kapakları 'haber bile verilmeden' açıldı, çay kıyısında otlayan koyunlar sele kapıldı. 600 koyun telef oldu

Batman Barajı'nın aşı yağışlar nedeniyle kapaklarının açılması üzerine Batman Çayı kıyısında otlayan 1500 hayvandan yarısı gelen sel suyuna kapılıp telef oldu. Köylüler, çay ortasındaki adacıklarda mahsur kalan koyunları derme çatma sallarla kurtarmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Aşırı yağışlar nedeniyle Batman Barajı'ndaki su seviyesinin yükselmesi ve tehlike sınırına gelmesi üzerine baraj kapakları açılırken su Batman Çayı'na bırakıldı. Merkeze bağlı Çarıklı köyünde oturanlara ait olan ve çay kıyısında otlayan yaklaşık 1500 koyunun yarısı yükselen suya kapılıp telef oldu. Köylüler, çay ortasında oluşan adacıklarda mahsur kalan diğer koyunları kendi yöntemleriyle kurtarmaya başladı. Tahtalara lastik bağlayıp sal yapan köylüler, koyunları gruplar halinde bu sallarla kıyıya çıkarmak için büyük çaba harcadı.

'KİMSEYE HABER VERMEDİLER'

Çarıklı Köyü Muhtarı İhsan Çağır, havanın dün akşam kararmasının ardından hiç kimseye haber verilmeden barajların kapaklarının açıldığını savundu. Çağır, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Çay kenarında sürekli köyün koyunları otlanıyordu. Çobanın bize haber vermesiyle birlikte koyunları kurtarmak için köylülerle seferber olduk. Ancak 1500 koyunun yaklaşık 600’ünü su götürdü. Temin ettiğimiz iki salla adada kalan koyunları bölümler halinde kurtarmaya çalışıyoruz. Daha iyi bir kurtarma yöntemi olsaydı, bu kadar zararımız olmazdı.”

VALİ: AÇMAK ZORUNDA KALDIK

Bölgede incelemelerde bulunan Batman Valisi Ahmet Turan, barajda su seviyesinin yükseldiğini ve tehlike sınırına geldiğini anlatırken “O yüzden baraj kapaklarını açmak zorunda kaldık” dedi.

Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)