Beden Sağlığı Baş ağrınız salkım tipi olabilir

Baş ağrınız salkım tipi olabilir

Paylaş
Baş ağrınız salkım tipi olabilir

Her yıl aynı dönemde başlayıp başın ön tarafından yüze yayılan baş ağrısı, salkım tipi olarak nitelendiriliyor. Tedavi edilmediğinde kronikleşen hastalık yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor

Salkım tipi baş ağrısının erkeklerde daha sık görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen, bu ağrının, baş ağrı türleri arasında en şiddetlilerinden biri olduğunu belirtti. Dr. Ruşen, “Ağrı tek taraflı olup her zaman aynı bölgede hissedilir ve periyodiktir. Yani her yıl aynı dönemde başlar. Yılda bir ya da iki kez görülebilir. Çoğu hasta, başının ağrıyacağı dönemi önceden kestirebilir. Baş ağrısı, 15 -20 gün aralıklarla devam eder. Göz bölgesi ve yüzün tek tarafında delici ve zonklayıcı bir ağrı şeklinde kendini gösterir” dedi.

Haberin Devamı

Ağrının hızla başlayıp 10-15 dakika içinde en yüksek şiddete eriştiğini ve toplam 30-45 dakika sürdüğünü vurgulayan Dr. Ruşen, sorunun 20-40 yaş grubun hastalığı olarak bilindiğini söyleyerek ağrıya eşlik eden diğer şikayetleri, “Ağrı hızlı bir şekilde gözün etrafında artar. Ağrılara göz yaşarması, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, alın veya yüz terlemesi, göz kapağında düşme ve göz bebeğinde küçülme, göz kanlanması eşlik eder. Ağrı bir günde sekiz kez nüksedebilir. Hastalar ağrıyı, gözün kızgın demirle dağlanması ve gözün içeriden dışarı doğru itilmesi şeklinde anlatırlar” diye özetledi.

RÜYADA YAKALIYOR
Salkım tipi baş ağrısının bir özelliğinin ise uykunun REM (rüya görülen bölüm) döneminde başlaması olduğunu söyleyen Ruşen, “Hasta uykusundan şiddetli ağrılarla uyanır. Uyku apnesi ve apnelerin neden olduğu oksijen desatürasyonu, salkım tipi baş ağrıları ataklarını tetikler. Uyku apnesi olan hastalar, hızlı bir şekilde REM uykusuna girer ve girer girmez ağrıları başlar. Uykuda bazen üç ya da dört atak görülebilir. Stres ağrının süresini artırabilir. Ağrı bir anda kesilerek hastayı tükenmiş bir halde bırakır. Hasta evden dışarı çıkacak gücü bile bulamayabilir kendinde. Dolayısıyla bu tür ağrılar hastanın sosyal ve iş hayatını ciddi şekilde etkiler” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

SALKIM TİPİ BAŞ AĞRISININ PROVAKATÖRLERİ
-
Her çeşit alkollü içki,
- Bazı damar genişletici ilaçlar,
- Uyku apnesi,
- Yemeklerde kullanılan katkı maddeleri,
- Sigara.

KORUNMAK İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINIR?
-
Öncelikle vakit kaybetmeden hekime başvurmanız gerekir. Hastalık ilaçla tedavi edilir.
- Oksijen ağrının etkisini azaltır. Oksijen tedavisi uygulayabilirsiniz.
- Açık havada yürüyüşler yapın.
- Mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın.
- Parlak, keskin beyaz ışıklı ortamlarda uzun süre bulunmayın.