Eğitim - Kariyer Başarı için çocuğunuzun kendisini ifade etmesine izin verin

Başarı için çocuğunuzun kendisini ifade etmesine izin verin

Paylaş
Başarı için çocuğunuzun kendisini ifade etmesine izin verin

Kendini doğru ifade edemeyen çocuk içine kapanık ve özgüvensiz bir insan haline gelir.Duygularını aktaramadığı için de gergin, sinirli haliyle ne okulunda ne işinde ne de özel hayatında başarılı olamaz

Kişisel Gelişim ve Farkındalık Uzmanı Zeyno baran Bryza

Haberin Devamı

Çocukların, özellikle ergenlik yaşında olan çocukların, içine kapanık, problemlerini paylaşmayan veya öfke patlamaları geçiren biri olmasını istemiyorsak, küçüklükten itibaren duygularını ve düşüncelerini ifade etmesine izin vermek çok önemlidir. Çocuklukta söylenilen “sus, sen daha çocuksun, ne anlarsın”,“saçma sapan konusma” tarzı sözler ya da onu boş bakışlarla dinlemek çocukta “benim söylediklerimin hiçbir önemi yok, en iyisi konuşmayayım” tarzı bir inanışa sahip olmasına yol açar. Neden? Çünkü beyin, özellikle de 0-6 yas arasındaki çocuk beyni, söylenen sözleri basite indirger ve sorgulamadan değişmez doğrular olarak kaydeder.

Küçük yaşta bu şekilde kodlanan çocuk, ileriki yaşlarında da kendini ifade etmez ya da edemez. Kendini doğru ifade edemeyen bir kişi de içine kapanık ve özgüvensiz bir insan haline gelir.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARINIZA ZAMAN AYIRIN

Duygularını aktaramadığı için de gergin, sinirli haliyle ne okulunda ve ilerde işinde ne de özel hayatında başarılı olamaz. Çocuklarınıza zaman ayırın, gerçekten dinleyin ve onlara duygu ve düşüncelerinin değerli olduğunu hissettirin ki kendilerine güvenli yetişsinler. Bu şekilde yetişen çocuklar neye ihtiyaçları olduğunu rahatça ifade edebileceği için hem çoğu ailenin kabusu olan sınav süreçlerini daha kolay geçirirler, hem de hangi okulda okurlarsa okusunlar, hayatta başarılı olurlar. Değişim için hiçbir zaman geç değildir; çocuklarınızı dinlemeye bugün başlayın. Hem kendi hem de onların hayatında yaratacağınız farkı görün.