Eğitim - Kariyer Başarının göstergesi karne değil

Başarının göstergesi karne değil

Paylaş
Başarının göstergesi karne değil

Sömestr, 18 Ocak Cuma günü başlıyor. Sömestr tatili özellikle karnesinde düşük notlar çocuklar için endişeli bir döneme dönüşebiliyor. Uzmanlar, zayıf bir karne karşısında ailelerin suçlayıcı değil kabul edici ve destekleyici olması gerektiğini söyledi

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR

Haberin Devamı

sevim.demir@posta.com.tr

Karne dönemlerinde çocukların üzerindeki baskı giderek artıyor. Özellikle karnesinde kırık notlar olan çocuklar, ailelerin de baskısıyla kendisini başarısız ve yetersiz hissedebiliyor. Çocuğun okula başlamasıyla çok ders çalışması, yanlış yapmaması, arkadaşlarından geri kalmaması gibi birçok beklentinin olduğunu söyleyen Psikolog Nagihan Akarsu, “Özgüvenin gelişmeye başladığı bu dönemde çocuk, sadece doğru yaptıklarıyla kabul edildiğini ve sevildiğini düşünür. Birlikte yapılan ödevlerde aileler tahammülsüz oluyor. Bu ise çocuklara gizli bir mesaj verir: ‘Başarman çok önemli, başarırsan seni daha çok severim.’ Maalesef çocukları için en iyisini düşünen aileler bu mesajı verdiklerinin farkında değiller. Eğitim sistemi de sürekli onlardan ‘en iyi’sini olmalarını istiyor. Henüz kendilerini bulamamış çocuk ve gençler için bu durum tam bir sıkışmışlık” dedi.

Haberin Devamı

‘NOTLAR ÇOCUĞUN KİŞİLİĞİNİ ÖLÇMEZ’

Notlar, takdirler ve birinciliklerin çocukların kişiliğini ölçmediğini, sadece bilgisini ölçtüğünü kaydeden Akarsu, şöyle konuştu: “Not sadece bir sonuçtur. Asıl önemli olan çocuğunuzun öğrenme bilincine sahip olmasıdır. Eğer çocuğunuz merak etmiyorsa, öğrenmeyi sevmiyorsa; ama çok çalışıp 100 alıyorsa asıl burada bir sorun vardır. Sınav akşamları geriliyor, ağlıyor, uyuyamıyorsa, sınav haftası karın ağrıları başlıyorsa ancak yine de 100 alıyorsa bir daha düşünün. Aldığı 100 puan gerçek bir puan mıdır? Yüksek notlar başarıyı göstermediği gibi, düşük notlarda başarısızlığı göstermez. Okul birincisi olan öğrenci hayatta başarılı olamayabilir, sınıfta kalan bir öğrenci çok başarılı bir iş insanı olabilir.”

'DÜŞÜK NOTLARIN ARKASINDAKİ NEDENLERİ ARAŞTIRIN'

Zayıf bir karne karşısında ailelerin suçlayıcı değil, kabul edici ve destekleyici olması gerektiğini belirten Akarsu, “Çocuğunuza ‘Elinden geleni yaptın, bazen her şey istediğimiz gibi gitmez. Sen nasıl hissediyorsun kendini? Bu notları düzeltmek istersen neler yapacağımızı düşünelim’ gibi cümleler kurabilirsiniz. En önemlisi de çocuğunuzun aldığı düşük notların arkasındaki nedenleri araştırmalısınız” diye konuştu.

Haberin Devamı