Ekonomi Başbakan Binali Yıldırım EKK kararlarını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım EKK kararlarını açıkladı

Paylaş
Başbakan Binali Yıldırım EKK kararlarını açıkladı

2017 yılının muazzam bir tasarruf yılı olacağını kaydeden Binali Yıldırım, yeni araç ve yeni bina gibi önceliği olmayan talepleri karşılamayacaklarını söyledi. Özel sektörde 500 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını dile getiren Başbakan Yıldırım , KOBİ'ler için 250 milyar Liralık bir kredi hacmi oluşturduklarını ifade etti...

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun aldığı kararları açıkladı. İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları:

KOBİLERE 250 MİLYAR LİRALIK KREDİ HACMİ


Piyasada kobiler, büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanların nakit sıkışıklığını giderecek bir adım atıyoruz. Hazine kredi garanti fonu ile 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi oluşturuyoruz. İhracat yapanlara teminat yüzde 100, KOBİ'ler için yüzde 90 teminat uygulanacak.

250 milyar lirayı vereceğiz de bunu karşılığı var mı yok mu diye soru akla gelebilir. Burada bütçe açığını arttıracak bir durum yok. Bu sadece 2017 bütçesinde ve aziri gelirleden karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci ve en önemli tedbir budur.

KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİNİ TAM OLARAK UYGULAYACAĞIZ


İkinci olarak imalat sanayii kapsamındaki projelere artı destek vereceğiz. Yatırımın teşviki için ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017 yılında imalata yönelik yatırım harcamaları için mevcutun üzerine yüzde 15 daha arttırıyoruz. Kurumlar Vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız.

İNŞAAT YATIRIMLARINDA KDV İADESİ VERECEĞİZ


2017 yılında yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. Tabi KDV iadelerinde gecikme şikayetleri var bunu da not edelim.

2017'NİN İLK 3 AYLIK ÇALIŞAN PRİM BORCUNU 2017 EKİM-KASIM-ARALIK AYINA ERTELİYORUZ


İstihdamı korumak ve arttırmak için biz bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler, özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların, 2017 Ocak Şubat Mart üç aylık işçi pirimlerini, 2017'nin Ekim Kasım Aralık ayına öteliyoruz. Bu düzenleme yıl içinde gerçekleşeceği için hazine ek olarak bir borçlanmaya gitmeyecek.

İşsizlikte hafif bir kıpırdama var. Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını arttırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var.

ÖZEL SEKTÖRDE 500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM


İşbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kurslarını daha da güçlendiriyoruz. 2017'de eğitim programları, girişimcilik eğitimleri olmak üzere özel sektörde 500 bin vatandaşımıza İş Kur'un aktif programlarından yararlandıracağız. İş Kur bir program başlatıyor, bu programı genişletiyoruz ve bunu özel sektöre de yayıyoruz. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017'de iş temin edeceğiz. Artı istihdam programı öncelikli olarak yüksek katma değerli sektörlerde olacak.

FAZLA İHRACAT YAPANA AYRICA DESTEK


İhracatın arttırılmsına yönelik önlemler aldık. 2017 yılında bir önceki yıla göre ilave ihracat yapanlar ayrıca desteklenecek. Bunu nasıl yapıyoruz, Eximbank'ın finansman imkanlarını arttırıyoruz.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde yurt içi malzeme kullanımında sıfır faiz getiriyoruz.

KOBİ'lere faizssiz 3 yıl vadeli 50 bin TL'ye kadar kredi vereceğiz. Yaklaşık 15 bin KOBİ'nin faydalanmasını bekliyoruz. El emeği göz nuruyla, zenaatkarlar, küçük işletmeler bundan pek ala yararlanabilir.

MALİ DİSİPLİNE UYULACAK, HAR VURUP HARMAN SAVRULMAYACAK


Mali disiplin var olmaya devam edecek, har vurup harman savurmayacağız. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda çok rahat olabilirler. Nasıl uygulanacağını takip edeceğiz.

2017'de hangi reformları yapacağımızı listeledik. Bunları yaparken de vatandaşlarımızla paylaşacağız. Vatandaşlarımızın beklentilerine de dikkat edeceğiz.

GÜVENLİK VE ADALETTEN VAZGEÇİLMEYECEK


Reformların esası şudur; devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünü sınırlandırmaktır. Özeti bu. Vazgeçemeyeceğimiz 2 alan var; biri adalet diğeri de güvenlik! Bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek.

KAMU BANKALARI PARA TOPLARKEN ARTIK YARIŞ YAPILMAYACAK


Geçtiğimiz günlerde bir genelge imzaladım, kamu bankaları artık aralarında para toplarken yarış yapmayacak. Kamunun paraları genelde kamuda tutuluyor. Bunlar birbirileri arasında da yarışa giriyorlar. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilendirme de o kadar pahalı oluyor. Burada hazine çaılştı ve yüzde 7.5'i geçmeyecek dedik. Bu dolaylı olarak daha düşük fazile kredi verebilmek anlamına geliyor. Geçen gün 2 banka TOBB'la birlikte kaynak oluşturdular, yıllık faizi 9.90'a indirdiler. Orada ek kaynak oluştu.

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar üzerine milletimiz bir sorumluluk üstlendi ve ciddi anlamda milli pramıza yönelme oldu. Ama aynı zamanda bunun vatandaşlarımızın tek başına yapması yetmez dedik biz de kamuda bir dizi önlemler aldık.

KAMUDA DÖVİZ ÜZERİNDE SÖZLEŞME YAPILMAYACAK


Kamu, döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. İkincisi yapılan dövizli sözleşmeler TL'ye döndürülmeye çalışılacak. Bu sayede kısa vadede 10 milyar dolarlık kaynak yerli paraya geçmiş oluyor. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek. Önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Devlet olarak 2017 muazzam tasarruf yılı olacak. Önceliği olmayan harcamalar; yeni bina, yeni araba almak gibi gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli seyahatlerden kaçınılacak.

SORULAR VE CEVAPLAR


Tüm bu desteğin toplam maliyeti nedir?

Şimdi arkadaşlar teşviklerle tedbirleri birbirine karıştırmayalım. 250 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Para var da verilmiyor! Finans sektörü daha fazla emniyet tedbiri uygulamak istiyor. Biz diyoruz ki ver kardeşim teminatı biziz. Kredi garanti fonu veriyoruz. Bu teminat için 25 milyar TL kaynak ayırdık. Bunların yapılması için ilave borçlanma yapmayacağız. Yaparsan zaten kıymeti yok ki!

Siz konuşurken TL yüzde 1 oranında değer kaybetti. Kamu bankalarının yüzde 7.5'luk payı ne kadara denk geliyor?

Sorunlu kredilerin oranına baktığımız zaman bizim ayırdığımız miktarın çok altında. Biz diyoruz ki bugün değil gelecek zamanda da en kötü senaryoya göre hareket ediyoruz. Piyasalardaki dalgalanmalar şu bir kaç günde iniş trendindeydi. Bu ufak tefek iniş çıkışlar, küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler. Bizim tedbirlerimiz orta ve uzun vadeli. Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil! Kendi koşullarında tedbirler alabilir. Dolayısıyla bunun da böyle bilinmesinde yarar var.

İlave vergi gelecek mi? Kamuya 100 bin bilişim alımı olacak mı?

Vergi artışı yok! Biz bir sıkıntı gidermek için hep veren taraf olmak istiyoruz.

2017'DE 60 BİN PERSONEL ALIMI YAPILACAK?


Kamunun yeni araç yeni personel, yeni bina alımı ihtiyacı geliyor. Burada öğretmen ve güvenlik görevlileriyle ilgili zaten belirlediğimiz bir şey var. 2017 yılında 60 bin personel alımı planlandı. Ağırlıklı olarak güvenlik, eğitim ve adalet alanlarında alım yapılacak.

Biz ağırlıklı olarak imalat sektörünü destekleyeceğiz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın tasarruflarını Türkiye'ye taşımasıyla ilgili bir varlık barışı var. Vatandaşlarımız gelsin buraya vergi mergi yok, getirip buraya yatırsınlar! Bunların alın teri ile elde ettikleri kaynaklar aşa dönüşsün. Bu tabi bir çağrıdır, bunu zorlayacak bir şey yok! Bu şu anlama gelmiyor; ne varsa getirin sıkıntımız var anlamına gelmiyor. Vatandaş ne zaman ihtiyaç olduğunda en önce durumdan vazife çıkarıyor. Allah razı olsun. İyi ki böyle bir aziz millet var. Hepsine şükranlarımızı sunuyoruz.



Haberin Devamı