Siyaset Başbakan Yıldırım: 11 saatte 600 telefon görüşmesi yaptım
Paylaş
Başbakan Yıldırım: 11 saatte 600 telefon görüşmesi yaptım

33'üncü Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım bilişim sektörüne 'Aranızda rekabetten vazgeçin, işbirliği yapın' çağrısında bulundu. Başbakan Yıldırım, darbe girişimi sırasında 11 saatte 600 civarında telefon görüşmesi yaptığını söyledi

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 33'üncü Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar:

Geleneksel hale gelen TBD'nin Bilişim Kurultayı'na katılıyorum. Hemen Rusya ziyaretimizin ardından buradayız. Ardından EKK'nın aldığı kararları kamuoyu ile paylaşacağız. Bilişim ve Demokrasi başlık bu. Bu çok önemli bir tema. Bilişimin önemini 15 Temmuz gecesi biz gördük. Hain darbeciler her şeyi yaptıklarını düşünüyordu.

BU İŞİN GİZLİ KAHRAMANLARI MEDYA MENSUPLARIDIR


Her şey hesap edilmişti ama hesap edilmemiş bir şey vardı. Bu da İstiklal ve özgürlük aşkıydı. O gün başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere irade Hükümetimizin kararlı duruşu, MHP'nin genel başkanının Sayın Kılıçdaroğlu'nun o gün tercihini demokrasiden yana ortaya koyması, desteği göstermeleri Türkiye demokrasi tarihinde altın harflerle yazılacak bir konudur. Sadece bununla sınırlı değildir, ancak bu işin gizli kahramanları medya mensupları ve basındır.


11 SAATTE 600 CİVARINDA TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTIM


Tarihi bir görev üstlenmiştir ve bir talimatla değil, özel kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında vaziyet almıştır ve vatandaşı bilgilendirmeyi sürdürmüştür. Darbecilerin kimyasını değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur. 11 saatte 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım.

Operasyonlar neler olmalı, hareket geçme ve bastırma, terör gruplarının yuvalandığı bölgelerde vatansever asker ve polisimizin sevkedilmesi dahil bütün bu işler iletişimle oldu. Gece karanlığında yoldasınız ve işinizi rahatlıkla yapıyorsunuz, mesaj veriyorsunuz, görüntülü görüntüsüz görüşüyorsunuz adeta ofisinizden makamınızdan bağımsız olarak işleri yürütüyorsunuz. Parti liderleri, cumhurbaşkanımız herkes yaptı. Gerçek güç iletişim gücüdür, eskiden darbeleri insanlar 1-2 gün sonra öğreniyor. Bilemezlerdi yukarıda neler oluyor, kim kimle karşı karşıya kalıyor. Bunlar TRT'ye yöneldiler, orada hemen sonra TÜRKSAT şehit verdi. Ama bir şeyi vermedi. TÜRKSAT'ın ele geçirilmesine yayınların susturulmasına izin vermediler.


ÖZEL SEKTÖRDE CNN'E GİTTİLER BAŞARILI OLAMADILAR


Arkadaşlarımız ölüm tehditleri altınları onları saatlerce meşgul etmeyi başardılar. Tekrar TRT'yi kısa süre sonra yayına soktular. Özel sektörde CNN'e gittiler, başarılı olamadılar. Bilişimin hakkını teslim etmemiz lazım. Medya kuruluşlarımızın vatanseverlik anlayışı ile ortaya koydukları yayınlarıyla duruşlarını haklarını teslim etmemiz lazım. Bir takım sapma gösterenler oldu. Ama biz olduğumuz yerdeyiz. Memleketin konularında asla ve asla siyaset olmaz. Ben Sayın Bahçeli'ye ilkeli tutumundan dolayı teşekkür ederim. Anamuhalefet partisinden de başlangıçtaki duruşunu koruması beklentiydi, darbecilerin mağduriyetinden söz etmek, şehitlerimizin ruhunu yakınlarını incitiyor.


KONU BEKA MESELESİYSE ORADA SİYASET BİTER


Türkiye bir hukuk devleti. Tamam siyaseten Hükümet ile probleminiz olabilir. Türkiye'de konu beka meselesi ise orada siyaset biter.

Arap Baharı dediğimiz hareketlerde de bilişimin önemli rolünü gördük. Gezi olaylarında bilişimin nasıl aymazca ve terörü teşvik edercesine kullanıldığına şahit olduk. Bilişimi bir ülkeyi yok etmek için de geliştirmek için de kullanabilirsiniz. Tıpkı ilaç gibi...


SANAL DÜNYA YALAN DÜNYA DEĞİL


Sanal dünya yalan dünya değil. Türkiye'de üretilen verilerin yüzde 80'i dışarıda depolanıyor. Acil durumda erişime sıkıntı çekiyoruz. Çok kısa bir süre önce veri merkezlerinin geliştirilmesine dair aldığımız kararlar içerisine bunu da dahil ettik. Veri merkezi kurmak için olabilecek her türlü desteği verdik.


2017'Yİ BİLİŞİMDE GELİŞİM YILI İLAN EDİYORUM


2017 yılını Bilişimde Gelişim Yılı ilan ediyorum. Gelecek bilişimle, gençlerle gelecek.

İnternet kullanımında yüzde 56'lara ulaştık. Geniş bant var, internet kullanımı var. Fakat yetmez, bilişimin internetin kullanılabildiği alanları düşünün bunlar çok yetersiz. Bir matematikçi olarak; bilişimde kullanabildiğiniz alan hayalinizin uzandığı kadar bir küre düşünün, gidebildiğiniz yer. Sonsuzun bir anlamda sınırlandırılmış tarifidir. Ucu açık bir kullanım alanımız var. Sektör değil bir yaşam tarzı. Bugün siber güvenlik meselesi ülke güvenliği meselesi haline gelmiş, ülke güvenliğine dönüşmüştür. Mesafe almamız lazım. Kamu-net oluşturuldu. 8-10 ülkeden biriyiz bu anlamda. Türk Telekom öncü rol oynadı teşekkür ederiz. Bundan sonrası veri merkezi, internet değişim noktaları. Bilişimde yerlilik ve millilik her şeyden önemlisi. Yeterli insan kaynağımız. Stratejik bir bakışa ihtiyacımız var. Bunu yapacak yetkin firmalarımızı tespit etmek.


YAZILIMLARIMIZIN YÜZDE 95'İ DIŞARIDAN


Bir de hedeflerimizi net belirlemek. Herkes donanım alıyor. Bunların ne kadarı yerli ne kadarı tehdit oluşturuyor. Yazılımlarımızın yüzde 95'i dışardan. Tarla başkasının ürün bizim. Tarlanın sahibi biz olmazsak, tarlanın sahibi işin sonunda istediği gibi tasarrufta bulunur. 2017'de yelilik ve millilik konusunda tedbirleri alıyoruz. Sadece siber güvenlik boyutunda olayı düşünmemiz doğru değil, siber caydırıcılığı da eklememiz lazım. Kimseye bulaşacak değiliz ama cevabı vermemiz lazım.


15 TEMMUZ SONRASI SİBER SALDIRILAR ARTTI


Diplomatik ilişkilerimiz zora girince hemen bunları gördük. Siber saldırılarda 15 Temmuz sonrasında bir baktık ciddi saldırılar olmuş. Başladılar altyapılarımıza saldırdılar 8-14 Temmuz'da 183 saldırı, 15 Temmuz -11 Ağustos 402, 11-17 Ağustos'ta 700 küsüre çıkıyor. Her şeyden önemlisi kurumların zihinsel dönüşümünün gerçekleştirilmesidir. Türkiye olarak siber saldırıları erkenden görüp tedbir alıyoruz.

Kurumlarda fişini çek tak, bunlar basit işler. Bir saldırı olduğunda BTK'dan alarm verildiğinde herkes biliyor olmalı, sistem açıkları kapatılmalı. Bilgisayarım var, şifrem var bir şey olmaz diyorsunuz haberiniz yok. Sizin telefonunuzdan konuşuyor terörle ilgili. Bunları düzeltmek mümkün. Siber Güvenlik Kurulu oluşturuldu. Eylem Planı hazırlandı. Operasyonel siber güvenlik, 528 kurumda siber olaylara müdahale ekibi var. Herkes ne yaptığını biliyor olmalı.


BTK İDARİ YAPTIRIM DA UYGULAYACAK


Kasımda yürürlüğe girdi. BTK idari yaptırım da uygulayacak. Önleyici hekim uygulamasında olduğu gibi saldırı gerçekleşmeden önlem alınacak. Saniyelerde oluyor, telafisi mümkün değil. Bir paylaşım yapılıyor hoop yayılıyor, tahribat oluyor ondan sonra tedbir alıyorsunuz. Mesele izlemek ve önlem almak. Bunları yapmazsak 7 gün 24 saat güven içinde olamayız. Bunlardan biri veri merkezlerinin topraklarımızda olmasıdır. Bilgiyi kullanırsak başkalarının önünde daha dik dururuz.

İki şeye yoğunlaşmamız lazım:

1 - Akıl yollarının kapasitesini artırmamız lazım. Hep söylediğim bir laf vardır: Karayolunda hız felakettir, internette hız berekettir. Burada hızı artırabildiğimiz kadar artıralım. İnternetin bir sonraki adımı yapay zeka. İnsanların kafalarında ne planlıyorlar onu bile çözmek mümkün. İlgili kelimeleri yazıyorsunuz, arama motorundan pat diye her şey geliyor önünüze. O yüzden arşivi bilişime bırakalım, günceli kafamızda tutalım. Yurdun 278 bin kilometre internet bilişim ağımız var bununla övünemeyiz. Bu, fevkalade mütevazidir gelecek planlarımız açısından. Operatörler kıskançlığı bıraksın. Yol için kavga etmeyin. Yol ortak ihtiyaçtır. yolu beraber yapalım, bu yönde ciddi bir bir anlayış birliğine geldiğinizi gördüm.

2 - Yerlileşme.. Yazılım başta olmak üzere, donanım da dahil olmak üzere yerlileşmeye hız vermemiz gerekiyor.

Ülkemizin kalkınması için gücümüzü birleştirmemiz lazım. Destek bizden... Siz aranızda rekabetten vazgeçin, işbirliği yapın. Ben bu projeyi yapıyorum, sen de bu projeyi yap. Biz bunun için kural koyamayız ama siz bir centilmenlik anlaşması kapsamında yapabilirsiniz. Oluşturun 50 tane firma, bunlar bu işlerde etkinleştirilsin. Bunun bir de güvenlik tarafı var. Yeter ki bu işte zaman kaybetmeyelim. Artık daha az konuşup daha çok sonuç almak gerekiyor.


Haberin Devamı