Ekonomi Başbakan Yıldırım'dan borç yapılandırması müjdesi (Yapılandırma hangi borçları kapsıyor? )

Başbakan Yıldırım'dan borç yapılandırması müjdesi (Yapılandırma hangi borçları kapsıyor? )

Paylaş
Başbakan Yıldırım'dan borç yapılandırması müjdesi (Yapılandırma hangi borçları kapsıyor? )

Başbakan Yıldırım Bakanlar Kurulu Toplantısı önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Vergi ve prim alacakları, ödenmemiş borçlar 31 Mart 2018 tarihine kadar yeniden yapılandırılacak" dedi

Bugün Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Binali Yıldırım bazı önemli kararlar aldıklarını açıkladı.

"Bugün itibariyle TBMM’ye gönderdiğimiz düzenlemeler vatandaşlarımızın geniş bir kesimini ilgilendiren, onların beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayacak konular" dedi.

Peki bu düzenlemeler neleri kapsıyor? İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından borç yapılandırmasına ilişkin yağtığı açıklamalardan bölümler:

Birinci madde, esnaflarımızı, sanayicilerimizi, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma. Bununla ilgili neyi kast ediyoruz?

VERGİ VE PRİRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK


Maliye ile işi olan vatandaşımız, gümrükte sorunu olan vatandaşımız, işçi çalışıyor, sigortayla ilgili borcu var, sorunu olan vatandaşımız, il özel idareleri, belediyeler yani kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular... Nelerden oluşuyor? Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak.

STOKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME


Yine piyasada çok beklenti haline gelen stok affı. Geçmiş yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz ve bunu mükellefler meşrulaştırmış oluyor. Stoklarında var ama kayıtlarında gözükmüyor, hesabı tutturamıyor.

Kasa fazlalıkları, bunlar da aynı şekilde beyan unsuruna göre işletme kayıtlarının düzenlenmesine imkan veriyoruz.

O BORÇLAR TAMAMEN SİLİNİYOR


İkinci konu, geçmiş yıllarda emekli olduğu zaman yeni bir iş yeri açarsa ne yapıyordu? Bir dayanışma primi gibi, sağlık için vesaire bir para yatırıyordu yüzde 15 destek primi yatırıyordu. Bunu biz kaldırdık. Ancak geçmiş yıllara ait borçlar var. Kanunla bu meseleyi hallettik bitti. Ancak geçmişten gelen peşini bırakmayan borçlar var, o borçları tamamen siliyoruz.

BAĞ-KUR BORCU OLAN SAĞLIK HİZMETİ ALABİLECEK


BAĞKUR borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Bunun da önünü açıyoruz. Borç ayrı, sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedin, yarın imkan olur verir. Ama hasta olur ‘git kardeşim ben sana bakmayacağım’ diyemeyiz. Burada bir düzenleme yapıyoruz.

VERGİ PRİM BARIŞI


Vergi, SGK primlerine ilişkin ihtilaflı alacaklar kanun kapsamında yer alacak ve vergi prim barışı sağlanmış olacak. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz. Matrah artışı sağlamak suretiyle burada vergi takibinde olan, bununla ilgili uzlaşmazlık sürecinde olan ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere böyle bir kolaylık… Diyoruz ki gel bir miktar şeyini artır, onun üstünden vergini al bu defterleri kapatalım.

TÜM CEZALARA DÜZENLEME


Trafik cezaları yeniden, kara yolu taşıma kanununa göre kesilen cezalar. Seçimlerle ilgili geçmiş seçimlerde bir şekilde ceza tahakkuk etmiş ama tahsilatı yapılmamış... Askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçişleri vesaire, kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor.


ATIK SU ALACAKLARI DAHİL OLACAK


Bunu yaparken tabi belirli kuralları var, şartları var. Mesela belediyenin il özel idarelerinin atık su alacakları da buna dahil olacak.

YENİDEN YAPILANDIRMA İÇİN TARİH SINIRI


Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş eğer borcunu ödememiş, sigorta primini, vergisini, trafik cezasını… Yukarıda saydığım bütün kalemlerde ödemelerini gerçekleşmemişse bir fırsat bir imkan getiriyoruz.

MÜRACATLAR NE ZAMANA KADAR?


Kanundan yararlanmak için vatandaşlarımız temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek ve takip eden 36 ay içerisinde de borçlarını ödeyebilecekler. Yani 3 yıllık bir imkan getirmiş oluyoruz.

PEŞİN ÖDEMELERDE YÜZDE 90 İNDİRİM


Peşin ödeme olursa , peşin ödemelerde indirimler var. Gecikme faizinin yüzde 90’ını ödemeyecekler. Sadece yüzde 10’unu ödemek suretiyle hesabı kapatmış olacaklar.


Haberin Devamı